wyznacz
Jadzia: Przedziały monotonicznośći.
7 lut 22:47
Eve: dziedzina+pochodna
7 lut 22:52
Jadzia: x należy do R bez {1}
7 lut 22:52
Jadzia: a pochodna wyszła mi taka
7 lut 22:54
Eve: teraz pochodna
7 lut 22:54
Eve: dobrze, uprość pochodną i sprawdź kiedy >0
7 lut 22:55
7 lut 22:57
Eve: tak,
7 lut 23:02
Jadzia: I dalej nie wiem
7 lut 23:02
Eve: kiedy >0
7 lut 23:04
Jadzia: x=1 x=−1
7 lut 23:05
Eve: ooo
1−2−1=−2<0
7 lut 23:07
Eve: 1−1=0, pamiętaj chol... nie dziel przez zero
7 lut 23:07
Jadzia: 1 i −1 nie mogą byc
7 lut 23:09
Eve: jaki jest licznik dla x∊R/{1}
7 lut 23:12
Eve: *mianownik oczywiście
7 lut 23:14
Jadzia: nie wiem
7 lut 23:17
Eve: mianownik jest zawsze dodatni dla dziedziny, bo kwadrat, tak?
więc licznik musi byc dodatni
7 lut 23:20
Jadzia: tak czyli delta? aale wychodzi 8
7 lut 23:23
Eve: i co z tego √8=2√2, czego tu sie bać?
7 lut 23:26
Jadzia: x1=−2√2
x2=2√2
7 lut 23:27
7 lut 23:29
Jadzia: dobrze, i co dalej się robi
7 lut 23:31
Eve: parabolę
7 lut 23:31
Eve:
7 lut 23:33
Jadzia: maleje od (−∞;1−√2) i od(1+√2;+∞)
a rośnie (1−√2;1+√2)
7 lut 23:34
Jadzia: hmm na odwrót xD
7 lut 23:36
Jadzia: a co z nawiasami?
7 lut 23:36
Eve: no, na odwrót

zatem koniec
7 lut 23:37
Eve: otwarte bo ≠0
7 lut 23:37
Jadzia: Dziękuje Ci
7 lut 23:42
Eve: nmzc
7 lut 23:44
Jadzia: | | ln2015 x | |
A taka całka.. |
| dx |
| | x | |
7 lut 23:44
Jadzia: Zrobisz ją na szybko?
7 lut 23:45