prawdopodobienstwo
gdziejestmojawypłata: Cześć!
Prosze Was o pomoc i wytłumaczenie mi jak Krystian doszedł do takiego P.
| | 5 | |
Tego nie powinno się brać jako całka oznaczona od −2 do 1 + całka oznaczona od 1 do |
| ? |
| | 4 | |
Tylko wtedy nie wychodzi 0,4, a jakieś niestworzone rzeczy (ujemne prawdopodobieństwo).
http://i.imgur.com/5vi3Ucv.jpg
7 lut 22:46
gdziejestmojawypłata: pomóżcie
7 lut 22:56
gdziejestmojawypłata: przypominam się. Nie mam pojęcia gdzie leży problem.
7 lut 23:16
Maslanek: Do prawdopodobieństwa warto skorzystać z włąsnosci dystrybuanty
F(t)=P(X≤t)
Mamy tutaj do czynienia z rozkładem ciągłym, więc P(X≤t)=P(X<t), co pozwala na:
P(a≤X≤b)=P(a<X≤b)=P(X≤b)−P(X≤a)
7 lut 23:22
Maslanek: Ewentualnie liczymy całkę (w związku z tym, że to rozkład ciągły)
Szukane prawdopodibeństwo: ∫ (−2, 5/4) f(x) dx
7 lut 23:26
gdziejestmojawypłata: Ja to wiem, ale nie wiem gdzie robię źle. Cały czas mi wychodzą inne wyniki.
7 lut 23:28
Maslanek: f jest niezerowa w przedziale [1,2].
Spójrz na przedział z całki i na przedział, gdzie f jest niezerowa. Tu tkwi błąd
7 lut 23:37
gdziejestmojawypłata: | | 5 | |
No ale X należy tylko do punktu |
| |
| | 4 | |
7 lut 23:48
gdziejestmojawypłata: mógłby mi to ktoś napisać, nie wiem o co chodzi.
Nie rozwiązywać, tylko te całki napisać.
8 lut 11:24
john2: Słabo pamiętam ten materiał, ale ja obliczałem takie coś:
| | 2 | |
−2∫5/4 f(x) dx = −2∫1 0 dx + 1∫5/4 |
| dx |
| | x2 | |
8 lut 11:37
gdziejestmojawypłata: obliczam dokładnie to samo i nie wychodzi.
8 lut 11:39
gdziejestmojawypłata: i już nie wiem czy to rozumiem czy nie
8 lut 11:39
john2: Mi wyszło.
| | 2 | |
Wynik całki nieoznaczonej ma postać − |
| + C |
| | x | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i teraz robisz [− |
| ] − [− |
| ] = |
| |
| | | | 1 | | 5 | |
8 lut 11:44
gdziejestmojawypłata: Rzeczywiście. Tutaj był mój błąd.
8 lut 15:17