funkcja liniowa - zadania
Rose: Miejsca zerowe dwoch funkcji liniowych sa liczbami odwrotnymi. Wykresy tych funkcji przecinaja
sie w punkcie (0,3) i wraz z osia OX ograniczaja trojkat o polu 4. Wyznacz wzory tych funkcji.
7 lut 22:39
Eve:
y
1=a
1x+b
1
y
2=a
2x+b
2
(0,3)∊y
1 i y
2⇒b
1=b
2=3
7 lut 22:47
7 lut 22:48
===:
Resztę pozostawiam Tobie
Jak widzisz są dwie pary takich funkcji
Napisz ich wzory
7 lut 23:04
Eta:
Można też tak:
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *|x− |
| |*h , h=3 , x≠0 |
| | 2 | | x | |
7 lut 23:07
===:
tak też policzyłem (z pola)
a x=0 odpada z założenia liczby odwrotnej −
7 lut 23:11
Eta:
A gdzie jest moduł ?
7 lut 23:23
Rose: ok dzieki
7 lut 23:29
Eta:
7 lut 23:30