matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkci
piter:
f(x)=x
2
−6x+6ln(x+1)
7 lut 22:20
M:
1 sie 13:09
#a:
f(x)= x
2
−6x+6ln(x+1) f'(x)= (x
2
)'−(6x)'+(6ln(x+1))'
1
f'(x)= 2x−6+6*
*(x+1)'+0*ln(x+1)
x+1
6
f'(x)=2x−6+
x+1
Monotonicznośc f'(x)>0
6
2x−6+
>0 x≠−1
x+1
2x(x+1)
2
−6(x+1)
2
+6(x+1)>0 2x(x
2
+2x+1)−6(x
2
+2x+1)+6(x+1)>0 2x
3
+4x
2
+2x−6x
2
−12x−6+6x+6>0 2x
3
−2x
2
−4x>0 x
3
−x
2
−2x>0 x(x
2
−x−2)>0 x(x+1)(x−2)>0 dla x∊(−1,0) U(2,
∞
) f'(x)<0 dla x∊(−
∞
,−1) U (0 ,2) Ekstrema
6
2x−6+
=0
x+1
2x(x+1)−6(x+1)+6
=0
x+1
2x
2
+2x−6x−6+6
=0
x+1
2x
2
−4x=0 x
2
−2x=0 x(x−2)=0 x=0 i x=2 Teraz zbadac znak pochodnej wokól rozwiązan
1 sie 14:10
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick