pomoze ktos i pokaze krok po kroku jak co ?
jacek : komputer kosztował 2800zł w ciagu 2tyg w zwiazku z promocja dwukrotnie obnizono cene o ta sam
procent .obecnie komputer kosztuje 2634,52 .o ile procent obnizono cene komputera ?
7 lut 22:18
Eta:
Cenę obniżano dwukrotnie o 3%
7 lut 22:22
jacek : a moge prosic o szczegoły?jak to zrobic ?
7 lut 22:26
Eta:
| | 2634,52 | |
(1−p)2= |
| = 0,9409=(0,97)2⇒ 1−p=0,97 ⇒ p=3% |
| | 2800 | |
7 lut 23:09
pigor: ..., a po kolei np. tak :niech
x%=? − szukany
procent obniżek,
to 2800 → (100−x)%*2800 →
(100−x)%((100−x)%*2800)= 2634,52 ⇔
⇔ (1−x%)
2*2800= 2634,52 ⇔ (1−x%)2= 0,9409 ⇒ 1−x%=
√0.9409 ⇔
⇔ 1−x%= 0,97 ⇔ 1−0,97= x% ⇔ x%=0,03 ⇔
x%=3% . ...
8 lut 01:54
jacek : a ten wzor jest na co? przypomni ktos?
8 lut 19:11
Marta: procent składany
8 lut 19:13
jacek : dzieki
8 lut 19:15