Układ równań i parametr m - pomoc w dokończeniu zadania
kameleon: Dla jakich wartosci parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb x, y spelniajaca
nierówność x + y≥1?
Więc policzyłam to wszystko i wyszło mi, że:
x =
m2 − 4m2 − 9
y =
m(m2 − 4)m2 − 9 − m
I teraz podstawiam to do nierówności x + y≥1, ale wychodzi mi zły wynik

Mogę prosić o pomoc
w doprowadzeniu tego do końca? Powinno wyjść m należy do (−3;−1> i (3;
∞).
7 lut 22:13
===:
zapisz całe zadanie a nie jakieś fragmenty
7 lut 22:40
kameleon: Ups, rozpędziłam się i nie zapisałam układu.
my − 9x = −4
mx − y = m
W x i y pod kreską ułamkową jest m2 − 9, bo słabo widać.
7 lut 22:47
kameleon: Proszę o pomoc!
8 lut 00:10