Wielomian
Aagher: Dla jakich a,b,c wielomian W(x)=x3 +ax2 +bx + c jest podzielny przez trójmian x2 −3x +2
i przy dzieleniu przez dwumian x+1 daje resztę −24 ?
7 lut 20:45
Eve:
W(1)=0
W(2)=0
W(−1)=−24
7 lut 21:36
Aagher: Już chyba rozumiem.
1 + a + b + c=0
8 + 4a + 2b + c=0
−1 +a − b +c = −24
I mam układ równań który mam teraz rozwiązać ?
7 lut 21:48
ICSP: w(x) = (x
2 − 3x + 2)(x − d) oraz w(−1) = −24
Wylicz d. Potem aby otrzymać współczynniki a,b,c wystarczy wielomian wymnożyć
7 lut 21:50
Aagher: d=3
Po wymnożeniu dostaje x3 −5x2 +11x − 6
Dziękuje bardzo za pomoc, prosiłbym jeszcze o sprawdzenie czy nie pomyliłem się w obliczeniach.
Na koniec mam jeszcze jedno pytanie
Czy robiąc ten układ wynik wyszedłby mi dobry ?
7 lut 21:59
Eve: tak
7 lut 22:00
Aagher: 
dziękuję wszystkim za pomoc
7 lut 22:03
ICSP: x3 − 6x2 + 11x − 6
7 lut 22:08