| a3√3 | ||
A. | ||
| 4 |
| a3√3 | ||
B. | ||
| 12 |
| a3√3 | ||
C. | ||
| 3 |
| a3√3 | ||
D. | ||
| 24 |
| a3√6 | ||
Próbowałam na różne sposoby i mi za każdym razem wychodzi | ||
| 6 |
wydawało mi się, że krawędź boczna to to czerwone..... i wysokość trzeba obliczyć z pitagorasa
, za pomocą połowy przekątnej kwadratu.... ale nie wychodzi !
| a | a√3 | |||
|CS|=a |OC|= | , H= | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | a | ||||
|OC|= | b√2 ⇒ | b√2= | /*2√2 ⇒ 2b= a√2 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| a√2 | a2 | |||
b= | to b2= | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
V= | *b2*H=............ | |
| 3 |