matematykaszkolna.pl
podprzestrzeń liniowa daarko: Czy zbiór {(x, y, z) ∊ R3 : x + y = 0 , sin z = 0} jest podprzestrzenia liniowa przestrzeni R3?
7 lut 20:24
Godzio: Niech u = (x,y,z) oraz v = (t,s,w) ∊ V (nasza) podprzestrzeń wówczas: x + y = 0 i sin(z) = 0 oraz t + s = 0 i sin(w) = 0 u + v = (x + t,y + s,z + w) x + t + y + s = x + y + t + s = 0 + 0 = 0 OK sin(z + w) = sin(z)cos(w) + sin(w)cos(z) = 0 * cos(w) + 0 * cos(z) = 0 + 0 = 0 OK α * u = (αx, αy, αz) αx + αy = α(x + y) = α * 0 = 0 OK Tutaj może być mały problem, nie jestem pewien czy to przedzie, ale spróbujmy: Niech u = (x,y,z) oraz v = (t,s,w) ∊ V (nasza) podprzestrzeń wówczas: x + y = 0 i sin(z) = 0 oraz t + s = 0 i sin(w) = 0 u + v = (x + t,y + s,z + w) x + t + y + s = x + y + t + s = 0 + 0 = 0 OK sin(z + w) = sin(z)cos(w) + sin(w)cos(z) = 0 * cos(w) + 0 * cos(z) = 0 + 0 = 0 OK α * u = (αx, αy, αz) αx + αy = α(x + y) = α * 0 = 0 OK Pozostaje pokazać, że sin(αz) = 0, ale na to nie mam pomysłu, a kontr przykładu też nie mogę znaleźć, może ktoś inny na coś wpadnie emotka
7 lut 20:46