odległość punktów na płaszczyźnie
algebra: Znajdź wszystkie punkty X dla których suma kwadratów odległości |AX| i |BX| wynosi 3. Rozpoznaj
co to za figura jeśli A=(1,1) a B(−1,−1)
Oznaczyłem sobie X(x,y).
|AX| = √(x−1)2+(y−1)2
|BX| = √(x+1)2+(y+1)2
(x−1)2+(y−1)2 + (x+1)2+(y+1)2 = 3
po rozwiązaniu dochodzę do wyniku
2x2 + 2y2 = −1
A to przecież sprzecznośc, mógłby ktoś zerknąć na to i powiedzieć mi co dalej, bo może zrobiłem
błąd
7 lut 20:19
Eve:
AX2+BX2=3 co ci to przypomina?
7 lut 20:21
algebra: równanie okręgu ?
7 lut 20:22
5-latek: Mi przypomina trojkat prostokatny
7 lut 20:23
Eve: dobrze, co jeszcze?
7 lut 20:24
Eve:

AB=
√3
dorysuj sobie resztę
7 lut 20:25
algebra: no to tak jak napisał 5−latek, może to być trójkąt prostokątny
7 lut 20:25
Eve: sorki, błąd, AB=√2
7 lut 20:28
algebra: czy na pewno AB=√3 ? jeśli policzę to ze wzorku na długość odcinka to wychodzi mi √8
7 lut 20:29
algebra: a co dalej ?
7 lut 20:31
Eve: zjadłam 2

czekaj, wydało mi sie to proste, ale juz takie nie jest
7 lut 20:34
Eve: fakt, −1 , a masz dobrze przepisane? bo juz się tu różne pomyłki zdarzały
7 lut 20:38
algebra: sprawdzam drugi raz, i wychodzi na to że przepisane jej poprawnie
7 lut 20:41
Godzio:
Rozwiązanie jest dobre. Zbiór tych punktów jest pusty.
7 lut 20:43
algebra: aaa rozumiem, dziękuję
7 lut 20:43
Eve: no, to jestesmy w domu, bo takiego trójkata sie nie da narysować
7 lut 20:44