Rozłożyć na ułamki proste
john2: | | 1 | |
Rozłożyć na ułamki proste |
| |
| | x(x4 + 25) | |
Pytanie: Czy zanim zacznę, mam rozłożyć x
4 + 25 na "bardziej rozkładalne" czynniki, czy
tak zostawić?
7 lut 19:22
Eve: a potrafisz rozłożyć?
7 lut 19:24
7 lut 19:33
Godzio:
Najpierw rozłożyć.
7 lut 19:34
Eve: a teraz sobie wyobraź, że szukasz dla tych wszystkich mianowników wspólego, potem jeszcze
liczniki, a pewnie na końcu całkę, nie przerażają cię te liczby?, tam polecenie było
nieadekwatne do twojego zadania
7 lut 19:35
Godzio:
Nawet mnie te liczby przerażają, ale inaczej się tego nie policzy
7 lut 19:38
Eve: a nie mozna potem na końcu "pokombinować:
7 lut 19:39
john2: Zadanie wymyśliłem

, więc faktycznie może być trudne. Po prostu się zastanawiam, bo mówili,
żeby przed rozkładem na ułamki proste, rozłożyć mianownik na maksymalna liczbę czynników.
I się zastanawiałem, czy coś w stylu x
4 + 25 też rozkładać.
7 lut 19:42
Godzio:
x
4 + 25 = x
4 + 5x
2 + 25 − 5x
2 = (x
2 + 5)
2 − (
√5x)
2 =
= (x
2 −
√5x + 5)(x
2 +
√5x + 5)
Policzenie tej całki jest możliwe, ale bardzo żmudne i nie mające za bardzo sensu
7 lut 19:44
john2: Rozumiem. Dziękuję Wam.
7 lut 19:54