określ stopień wielomianu, wartość bezwzględna
karol: Określ stopień wielomianu W(x) w zależności od wartości parametru m (m R), jeśli:
W(x) = (||m – 4| + 1|– 2)x3 + (m3 + 5m2 – 9m – 45)x2 + (m2 + 2m – 15)x + 1
NIE UMIEM OBLICZAĆ WARTOŚCI BEZWZGLĘDNYCH więc niech mi ktoś to wytłumaczy krok po kroku
7 lut 19:06
Eve:
IxI=x, x≥0 i IxI=−x, x<0
7 lut 19:08
Saizou :
ale tutaj wystarczy własność że lxl=0⇔x=0 (analogicznie dla różności (≠))
7 lut 19:09
Saizou :
a jednak nie, źle spojrzałem
7 lut 19:10
karol: czyli ||m – 4| + 1|– 2 to po prostu ((m + 4) + 1)– 2 ?
7 lut 19:11
Eve: nie
IIm−4+1I=Im−4I+1, jesli Im−4I+1≥0 i IIm−4I+1=−(Im−4I+1), jesli Im−4I+1<0
7 lut 19:16
karol: dalej nie kumam co mam zrobić z tym zadaniem, wiem tylko tyle ze musze jakos ta wartosc
bezwzgledna obliczyc ale co dalej i jak to nie wiem

w ogole nie rozumiem go
7 lut 19:27
Eve: masz teraz 2 nierówności, trzeba dla nich okreslić m
7 lut 19:29