proszę o rozwiązanie
Michał: zdarzenia A ,B , C przestrzeni Ω spełniają warunek ; prawdopodobieństwo iloczynu każdych
dwóch zdarzeń jest równe iloczynowi prawdopodobieństw tych zdarzeń. Ponadto P(A ∩ B∩ C ) = 0
i P(A) = P(B) =P(C) = p Wyznacz te wartości p dla których P(A ∪ B∪ C ) jest największe
nie wiem od czego zacząć i z jakich wzorów
7 lut 19:02
Eta:
Z zasady włączeń i wyłączeń:
P(AUBUC)= P(A)+P(B)+P(C) −P(A∩B)−P(A∩C) −P(B∩C) +P(A∩B∩C)
z treści zadania P(A)=P(B)=P(c)=p
i P(A∩B)=P(A∩C)=P(B∩C)= P(A)*P(B) =p*p= p
2
to P(AUBUC)= f(p)= −3p
2+3p −−− f. kwadratowa osiąga maksimum dla ...........
i otrzymasz odp ...
7 lut 19:27
Michał: dokończyłem tak
| | −3 | | 1 | |
pw = |
| ⇒ pw − |
| jest to max
|
| | −6 | | 2 | |
dziękuję bardzo
7 lut 20:13
Eta:
Co tam robi minus?
7 lut 20:18
Michał: ale mam problem z zadaniem który jest za 1 punkt
Równanie (x−1)(x−2)(x−3)(x−4) + 1=0
wynik to że równanie ma dwa rozwiązania
ja to pogrupowałem tak
[(x−1)(x−4) ]* [ (x−2)(x−3)] + 1 = 0
[ x2 − 5x + 4 ][x2 −5x +6] +1 =0
i co dalej musi być jakiś sposób prosty bo to jest 1 punkt ale nie wiem
7 lut 20:20
Michał: odpowiadając co to jest max miałem na myśli że funkcja osiaga w tym punkcie maksimum
7 lut 20:22
Eta:
(x2−5x+4)*[(x2−5x+4)+2]+1=0
(x2−5x+4)2+2*(x2−5x+4)+1=0 ⇒ (x2−5x+4+1)2=0 ⇒ ..........
7 lut 20:24
Eta:
Podobne zadanie:
wykaż ,że liczba (n−1)(n−2)(n−3)(n−4)+1 jest kwadratem liczby naturalnej
7 lut 20:28
Michał: dziękuję bardzo już wiem
7 lut 20:44
Eta:
7 lut 20:52