Matematyka-studia-granice ciągów, asymptoty
Lucjan: Witam, egzamin się zbliża, a nie wiem jak to ugryźć, gdybyś ktoś z szanownych braci i sióstr
wspomógł brata studenta w tym trudnym czasie sesji.
Wyznacz asymptoty funkcji.
f(x)=(x2−1)/(x2+x−2)
Oblicz granicę ciągu.
(n2+4)/n2 *7n2
Wyznacz przedziały monotoniczności.
f(x)=1/4 x4−4/3 x3+3
Wyznacz ekstremum(ekstrema)
f(x)=1/3 x3−4x2−9x+1
7 lut 18:39
J:
w drugim 7n2 nie jest przypadkem wykładnikiem potęgi ?
7 lut 18:42
Eve:
wyznacz dziedzinę, oblicz granicę tej funkcji w punktach a, potem w ∞ i −∞
7 lut 18:42
Lucjan: Zgadza się mój błąd przy przepisywaniu.
7 lut 18:44
J:
zad2) lim = e
28
| | 4 | | 7n2 | |
= lim[(1+ |
| )n2]K , gdzie K = |
| |
| | n2 | | n2 | |
7 lut 18:49
J:
zad 3 i zad 4 .. liczysz pochodną i analizujesz jej znak
7 lut 18:50