dziedzina
kamil: Siemka wszystkim mam krótkie pytanko. Jaka jest dziedzina tej funkcji y= 4+sin{2+x
3}
7 lut 18:26
J:
D = R
7 lut 18:27
Bogdan:
a czy istnieje w tym przypadku jakakolwiek liczba, dla której 4+sin(2 + x3) nie ma sensu?
7 lut 18:28
kamil: ok tak też myślałem chciałem się upewnić, a potrafilibyście z tego wyznaczyć x
7 lut 18:29
Bogdan:
y − 4 = sin(2 + x3) ⇒ 2 + x3 = ... ⇒ x3 = .... ⇒ x = ....
7 lut 18:30
kamil: no a co z sinusem, prosiłbym tylko to 1 zadanie, jak wyciągnąć x z sin{2+x3}
7 lut 18:34
J:
2 + x3 = arcsin(y−4) ... i licz dalej x
7 lut 18:36
Combo: Kamil,funkcja odwrotna do sin(...) ?
7 lut 18:36
kamil: ok, to wiedziałem tylko nie wiedziałem jak x wyciągnąc z sin, to ze arcsin to wiedziałem,
dzieki
7 lut 18:38