f
kowal: W ciele Z19 wyznaczyć pierwiastki wielomianu
W(x) = 13x + 239 − 3
pomoże ktoś ?
7 lut 17:46
Saizou :
13x+239−3≡0 mod19 co więcej 218≡1 mod19 z MTF
13x+218*2+23−3≡0 mod19
13x+8−3≡0 mod19
13x+5≡0 mod19
13x≡−5 mod19
−6x≡14 mod19
−3x≡7 mod19
−3x≡−12 mod19
x≡4 mod 19
wiec x=4 jest rozwiązaniem
7 lut 17:56
kowal: a nie można tego jakoś rozpisać z twierdzenia małego fermata?
7 lut 19:44
kowal: a dobra ty tak zrobiłeś tylko nie rozumiem od 3 linijki
7 lut 19:44
kowal: sory od 6 linijki −6x = 14cod tego
7 lut 19:45
Saizou :
podzieliłem przez 2
ab≡cb mod m
7 lut 19:49
kowal: 13/2 = −6 ?
7 lut 19:52
Saizou :
chodzi ci o przejście z
13x≡−5 mod19 do −6x≡14 mod19

Jaki jest element odwrotny w ciele Z
19 do −5 o do 13
7 lut 19:56
kowal: 14 ale czemu 13 na − 6 zamieniłeś ?
7 lut 21:12
Saizou :
bo elementem odwrotnym do −6 jest 13
7 lut 21:29
kowal: aha bo to obustronnie wtedy trzeba zamienić ? jak jedną stronę się zamienia to i drugą też
trzeba ?
7 lut 21:33
Saizou : to zależy co potrzebujesz
7 lut 21:37
kowal: chodzi o ten przypadek co w tym zadaniu to dlaczego dwie strony zamieniłeś ?
7 lut 22:06