ciągi
SiA: męczę się z tym zadaniem proszę aby ktoś mądry mi pomógł

Wyznacz najwiekszy wyraz ciagu (an)
| | 2n | |
okreslonego wzorem an= |
| |
| | n2+100 | |
7 lut 17:43
Godzio:
A to ciąg rosnący czy malejący?
7 lut 17:44
SiA: nie było podane
7 lut 17:46
Godzio:
Trzeba to samemu uzasadnić!
Malejący ⇒ pierwszy wyraz (a1) jest największy
Rosnący ⇒ nie ma największego wyrazu.
7 lut 17:48
SiA: no tak tylko właśnie jak to udowodnić ..:(
7 lut 17:49
Godzio:
an + 1 − an < 0
Uzasadnij to, działania na ułamkach (uczyli tego chyba w 3 gimnazjum)
7 lut 17:55
SiA: | | −2n2+200n−2 | |
wyszło coś takiego |
| tak więc mianownik ma większą potęgę |
| | (n2+2n+101)(n2+100) | |
czyli jest to ciąg malejący ?
7 lut 17:58
Janek191:
Prawdopodobnie a
10 jest największym wyrazem tego ciagu
7 lut 18:01
SiA: skąd to wiadomo ?
7 lut 18:03
Godzio:
Owszem ma większą, ale < 0 jest od pewnego momentu oznacza to, że ciąg najpierw rośnie,
dochodzi do maksimum i zaczyna maleć, określ to miejsce w którym różnica zmienia znak z + na −
(policz miejsca zerowe)
7 lut 18:05
Godzio:
Janek191 napisał Ci już, które to będzie miejsce, spróbuj teraz do niego dojść
7 lut 18:06
SiA: nie wiem jak to zrobić niestety
7 lut 18:11
Bogdan:
| | 2x | |
Proponuję najpierw wyznaczyć maksimum funkcji f(x) = |
| |
| | x2 + 100 | |
7 lut 18:26
ICSP: | | 2n | | 1 | | 20n | | 1 | |
an = |
| = |
| * |
| ≤ |
| |
| | n2 + 100 | | 10 | | n2 + 100 | | 10 | |
7 lut 18:33
Godzio:
Źle przekształcone...
an + 1 − an = ... policz jeszcze raz, a jeśli miałeś funkcje to idź na wskazówką
Bogdana
7 lut 18:39
SiA: nic mi nie wychodzi maksimum tez nie no bo jak obliczam pochodną i porównuję do zera to mi
wychodzi delta ujemna już sama nie wiem chyba odpuszczę to zadanie
7 lut 18:57
Bogdan:
| | 2(x2 + 100) − 2x*2x | | −2x2 + 200 | |
pochodna f'(x) = |
| = |
| = |
| | (x2 + 100)2 | | x2 + 100)2 | |
| | −2(x − 10)(x + 10) | |
= |
| |
| | (x2 + 100)2 | |
7 lut 19:01
pigor: ..., lub np. tak :
| | 2n | | 2 | |
n∊N i an= |
| = |
| , to |
| | n2+100 | | n+100n | |
a
n − największy ⇔ b
n=n+
100n − najmniejszy, czyli gdy
b
n= n+
100n ≥ 2
√n*100n=2
√100=20, co ma miejsce
gdy
n=10, czyli wyraz 10−ty ego ciągu ma największą wartość
| | 2*10 | | 2 | |
równą a10= |
| = |
| = 0,1 . ...  |
| | 102+100 | | 10+10 | |
7 lut 19:29
pigor: ..., lub
| | 2n | |
an= |
| ⇔ ann2−2n+100an= 0 i Δn ≥0 ⇔ |
| | n2+100 | |
⇔ ⇔ 4−400a
2n ≥0 ⇔ 100a
2n ≤ 1 i a
n >0 ⇒
an ≤ 0,1
i najmniejsza wartość
an= 0,1 ⇔ ... ⇔
n=10 . ...
7 lut 19:37
pigor: ..., przepraszam nie tak miało być w ostatniej linijce
powyżej : i
najmniejsza wartość a
n= 0,1 ⇔ ... ⇔ n=10 . .. tylko.
największa wartość
an= 0,1⇔ ... ⇔
n=10 . ...
7 lut 19:42