:)
yoemi122: trzy liczby, których suma jest równa 6, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli do pierwszej dodamy 1,
do drugiej 2, a do trzeciej 5, to te same liczby w tej kolejności utworzą ciąg geometryczny.
Oblicz iloczyn wyrazów ciągu arytmetycznego
7 lut 16:50
Combo: x−−−−>pierwszy wyraz ciągu
y−−−−>drugi wyraz ciągu
z−−−−−>trzeci wyraz ciągu
x+y+z=6
(y+2)
2=(z+5)*(x+1)
7 lut 16:53
yoemi122: a możesz mi to jakoś wytłumaczyć ?
7 lut 16:56
Combo: Są to własności ciągu arytmetycznego ( Dla arytmetycznego:wyraz środkowy jest średnia
arytmetyczną dwóch sąsiednich wyrazów,czyli pierwszego i trzeciego + Dla geometrycznego:Wyraz
środkowy jest iloczynem dwóch sąsiednich wyrazów)
7 lut 16:58
yoemi122: dziękuje ci bardzo. czyli jak dobrze rozumiem iloczynem wyrazów ciągu arytmetycznego jest
(y+2)2=(z+5)*(x+1) ?
7 lut 17:03