pomocy!
dzinks: Witam, proszę o pomoc!
1.oblicz granicę
| | n+4 | |
a) lim( |
| )5n przy n−>∞ |
| | n | |
| | x+2 | |
b) lim( |
| )2 przy x−>∞ |
| | lnx | |
2.wyznacz asymptoty funkcji
mam nadzieje, że zapis zrozumiały, z góry dziękuje!
7 lut 16:47
7 lut 18:23
Eve:
| | (x+2)2 | |
b) lim |
| = rozpisz i Hospitalem |
| | ln2x | |
c) dziedzina + pochodna
7 lut 18:25
J:
zad 2) po co pochodna ?
7 lut 18:34
Combo: Eve,bardziej granica
7 lut 18:37
Eve: znowu wtopa

co ja mam z tymi pochodnymi ?

granice trzeba oczywiście
7 lut 18:51
dzinks: i tak dla mnie to czarna magia.
7 lut 19:17
Eve: zaczniemy od a)
masz juz obliczona granicę, ile to jest? zajrzyj do wzorów
7 lut 19:23
dzinks: ∞ ?
7 lut 19:40
dzinks: w b też ∞ ?
7 lut 19:41
7 lut 19:43
dzinks: a przykład b)?
7 lut 19:47
Eve: ale to jeszcze nie koniec
7 lut 19:50
dzinks: dobra, chyba jednak się pogodzę z warunkiem
7 lut 19:54
Eve: | | a | |
nie żartuj, to są wzory podstawowe  lim(1+{ |
| )n=ea |
| | n | |
nasza granica, to e
4
wczoraj sie tego nauczyłam w godzinkę
7 lut 19:57
dzinks: no jak ja takich podstaw nie ogarniam.. za późno się trochę obudziłem.. fakt, że w sumie wiem
co może się pojawić na tym kole, ale i tak nic z tego nie ogarniam ^^ tzn całki mam już
wyliczone, no i teraz ten przykład
7 lut 20:01
Eve: ta zajmijmy sie asymptotami, bo coś mam problem z b)
wyznacz dziedzinę funkcji
7 lut 20:04
dzinks: D=R/{2} ?
7 lut 20:07
Eve: czyli ewentualnie mamy asymptote pionową x=2
trzeba policzyć granicę x→2
7 lut 20:08
dzinks: możesz mi po prostu rozwiązać to zadanko ? będę wdzięczny
7 lut 20:31
Eve: ale tak sie nie nauczysz
7 lut 20:45
Eve:
| | 3x2+1 | | 12+1 | |
limx→2 |
| = |
| =∞, więc asymptota pionowa x=2 |
| | x−2 | | 2−2 | |
teraz pozioma
liczymy granicę x→
∞ i x→−
∞
7 lut 20:48
dzinks: doceniam Twoje chęci, ale proszę tylko o rozwiązanie, bo to jest mi najbardziej potrzebne
7 lut 20:48
Eve:
| | 6x | |
limx→∞....=H=limx→∞ |
| =∞, dla −∞=−∞ |
| | 1 | |
asymptoty poziomej brak
asymptoty ukośne trochę trudniej
7 lut 20:51
dzinks: ukośne chyba niewymagane

dzięki bardzo
7 lut 20:53
Eve:
| | f(x) | | 3x2+1 | | 6x | |
k=limx→∞ |
| =limx→∞ |
| =H=limx→∞ |
| =3 |
| | x | | x(x−2) | | 2x | |
dla −
∞ też 3
asymtota pochyła y=3x+b
liczymy b
| | 3x2 | | 3x2+1−3x2+6x | |
b=limx→∞(f(x)−kx)=limx→∞( |
| −3x)=limx→∞ |
| (sprowadziłam |
| | x−2 | | x−2 | |
| | 1+6x | | 6 | |
3x do wspólnego mianownika) =limx→∞ |
| =H=limx→∞ |
| =6 |
| | x−2 | | 1 | |
asymptota ukośna y=3x+6
sprawdź sam b dla −
∞
7 lut 20:59