Uzasadnij wzór, ciąg arytmetycznym
Gruzin: Uzasadnij wzór :
1+2+3+...+(n−1)=n2−n /2
Wiem , że ten wzór jest związany z ciągiem arytmetycznym ,ale nie umiem go uzasadnić.
Proszę o pomoc
7 lut 16:44
Godzio:
S = 1 + 2 + 3 + ... + n − 1
Zapiszmy na odwrót:
S = n − 1 + n − 2 + ... + 3 + 2 + 1
Dodajmy teraz obie sumy do siebie, dodając poszczególne elementy
2S = (n − 1 + 1) + (n − 2 + 2) + ... + (2 + n − 2) + (1 + n − 1)
2S = n + n + ... + n
Od 1 do n − 1 mamy (n − 1) liczby więc otrzymaliśmy (n − 1) − enów.
2S = (n − 1) * n /: 2
Inaczej, ciągiem arytmetycznym:
| | 1 + n − 1 | |
U nas: Sn − 1 = 1 + ... + (n − 1) = |
| * (n − 1) |
| | 2 | |
7 lut 16:47