z parametrem
SiA: Zastanawiam się nad tym zadaniem:
| | 2x−b−5 | |
Dla jakich wartości parametru m nierówność |
| < O jest spełniona przez |
| | 3x+b+5 | |
wszystkie liczby rzeczywiste x takie, że |x| ≤ 2?
ma ktoś jakiś pomysł ?
7 lut 16:21
SiA: wie ktoś ?
7 lut 17:06
3Silnia&6: rownanie nie ma parametru m, wiec wiadomo
dla parametru b, rozumiem tak b+5 = k
(2x − k)(3x + k) < 0 dla lxl ≤ 2, czy to jest mozliwe ? Tak jesli jedym pierwiastekiem bedzie 2
, drugim −2.
k/2 = 2 i k/3 = 2 ? oj nie. Nie ma rozwiazania.
7 lut 17:19
SiA: ja to zaczęłam tak robić (2x−b−5)(3x+b+5)<0 po przemnożeniu wyszło mi
6x2−(b+5)−b2−10b−25<0 (*)
i postawiłam warunki : nierówność (*) jest spełniona przez wszystkie liczby rzeczywiste x,
takie że IxI≤2 ⇔Δ>0 i x1 >−2 i x2 <2 dobrze?
7 lut 17:39
pigor: ..., wychodzi mi
b∊{−1,1,−9,−11}, a co ...

masz w odpowiedziach
7 lut 20:12
Kacper:
Fajne zadanko
7 lut 20:14
SiA: niestety do tego zadania nie mam odpowiedzi a pigor jak to wyliczyłeś ?
7 lut 21:30
Eta:

(2x−b−5)(3x+b+5) <0 i |x|≤2⇔x∊<−2,2>
Parabola ramionami do góry
To warunkiem spełniającym treść zadania jest:
f(−2)<0 i f(2)<0
Rozwiąż układ nierówności
(−4−b−5)(−6+b+5)<0 ⇒ (b+9)(b−1) >0 ⇒ b∊ ......
i (4−b−5)(6+b+5)<0 ⇒ (b+1)(b+11) >0 ⇒ b∊ ....
część wspólna obydwu rozwiązań będzie odpowiedzią ..........
7 lut 23:21