7 lut 16:01
7 lut 16:14
Combo: Pomoże ktoś?
7 lut 16:55
Combo: ?
7 lut 17:52
7 lut 18:06
Godzio:
Wskazówka do liczeniach pochodnych: Wyciągaj wspólne wyrazy:
f'(x) = e
−x(4x
3 − x
4)
f''(x) = − e
−x(4x
3 − x
4) + e
−x(12x
2 − 4x
3) = e
−x(−4x
3 + x
4 + 12x
2 − 4x
3) =
= e
−x(x
4 − 8x
3 + 12x
2) = e
−xx
2(x
2 − 8x + 12)
Chyba trochę mniej liczenia

x
2e
−x ≥ 0 x = 0 również spełnia to równanie jednak nie będzie to punkt
wypukłości, wiadomo dlaczego?
7 lut 18:18
Combo: Hmmm... czyli to tez bedzie punkt przegiecia?
Bo to jest warunek konieczny ,czy w 0 też druga pochodna zmienia znak ?
7 lut 18:20
Combo: Reszta już jest okej ?
7 lut 18:20
Godzio:
Musi zmieniać znak, co to punkt przegięcia? To punkt, w którym funkcja z wypukłej staje się
wklęsła (lub na odwrót), tutaj nie ma takiej zmiany.
7 lut 18:24
Godzio:
Reszta ok.
7 lut 18:24
Combo: No to dobrze,dzięki wielkie za pomoc! Kurde, w każdym dodanym przykładzie, do końcowego etapu
mam dobrze, przy końcu zawsze coś "wytworze"
7 lut 18:25