rysowanie wykresow funkcji
Eliza: Naszkicuj wykresy funkcji f oraz g(x)=f(2−x)
f(x)=x−2√x2
7 lut 15:54
5-latek:

wiemy ze
√x2=|x|
wiec f(x)=x−2|x|=−2|x|+x (wykres czerony
g(x)=f(2−x)= (2−(−2|x|+x)=2+2|x|−x (wykres niebieski
7 lut 16:10
Eliza:
7 lut 17:16
Eliza: nie rozumiem
7 lut 17:18
Godzio:
g(x) = f(2 − x) = (2 − x) − 2√(2 − x)2 = 2 − x − 2|x − 2|
Dla x ≥ 2 mamy:
g(x) = 2 − x − 2(x − 2) = 2 − x − 2x + 4 = −3x + 6
Dla x < 0 mamy:
g(x) = 2 − x − 2(−x + 2) = 2 − x + 2x − 4 = x − 2
7 lut 17:39
Godzio:
7 lut 17:40
5-latek: czesc
Godzio 
czyli zle zrobilem to przeksztalcenie funkcji g(x)
Zaraz sobie daje to zadanko do zadan z funkcji
7 lut 17:44
Bogdan:

g(x) = f(−(x − 2))
f(x) = x − 2|x| (niebieski wykres)
h(x) = (−x) − 2|−x| (odbicie względem osi y, zielony wykres)
g(x) = h(x − 2) = −(x − 2) − 2|−(x − 2)| (przesunięcie w prawo o 2, pomarańczowy wykres)
7 lut 17:46
Kris: juz rozumiem
no a sposobem z przeksztalceniami to jak mozna by to bylo zrobic?
7 lut 17:47
Bogdan:
analogicznie jak tu
278464
7 lut 17:47
Kris: oks
7 lut 17:48
Bogdan:
uzupełniam dla jasności: h(x) = f(−x)
7 lut 17:48