.
ania: określ dziedzinę funkcji f(x) √2−x−x2 / x
więc x≠0 i 2−x−x2 ≥0
x2−x−2≤0
i tu jak wylicze delte i x1 i x2 to mam zapisać,że x∊R− {0, x1, x2} ?
7 lut 14:57
J:
nie, musisz wyznaczyć przedziały
7 lut 14:59
ania: to ja już nie wiem :C
7 lut 15:01
J:
dla jakich x , x2 − x − 2 ≥ 0 ?
7 lut 15:01
Grzeniuu: x2 − x − 2 ≤ 0
Δ=9
x1 =1
x2 =−2
rysujemy wykres i otrzymujemy ze x∊ <−2 ; 1>
ale nie moze byc 0 wiec uwzględniamy to i otrzymujemy ze
x∊<−2;0)u(0;1>
7 lut 15:02
ania: ale to obliczać z delty?
7 lut 15:04
ania: NO WŁAŚNIE, dziękuje!
7 lut 15:04
J:
nie pisz Grzeniuu bzdur
7 lut 15:05
5-latek:

Δ=9 to x
1= 2 i x
2= −1 To jest wykres funkcji y=x
2−x−2 teraz patrz gdzie jest ona≤0(w
jakim przedziale
7 lut 15:05
Grzeniuu: z delty trzeba wyciągnąć jeszcze pierwiastek czyli bedzie 3
7 lut 15:06
J:
ma być ≥ 0
7 lut 15:06
ania: ale mnoży się przez minus tam na początku, zmienia się znak
7 lut 15:07
J:
popatrz na wykres 5−ciolatka
7 lut 15:08
5-latek: J ale zmienila znak na + przy x2 i zmienil sie zwrot nierownosci
7 lut 15:08
Grzeniuu: przepraszam moj blad pieriwatkami beda 2 i −1 , machnołem sie w obliczeniach
7 lut 15:08
J:
małolat .. .wyjaśnij im to , bo błądzą..
7 lut 15:09
J:
cholera ... nie zaważyłem
7 lut 15:10
Grzeniuu: x∊<−1;0)u(0;2>
7 lut 15:10
ania: ale to wszystko mnoży się przez minus, powinno być x2+x−2<0 wtedy bedzie, ze x∊<−2,0)u(0,1>
7 lut 15:13
5-latek: Grzesiek czy w tych przedzialach x lezy pod osia OX bo ma byc ≤0?
7 lut 15:14
ania: może ktoś mi napisać to dokładnie, bo już mam kilka różnych wersji i nie wiem, która jest na
pewno prawidłowa
7 lut 15:15
5-latek:

Tak Aniu masz racje bo ja tez przepisalem tak jak napisano
czyli mamy x
2+x−2
| | −1+3 | | −1−3 | |
delta = 9 √9=3 i x1= |
| = 1 i x2= |
| = −2 |
| | 2 | | 2 | |
Teraz w jakim przedziale x
sy leza pod osia OX?
7 lut 15:19
5-latek: Aniu ale nierownosc kwadratowa powinnas sama umiec rozwiazac bez zadnych wersji
7 lut 15:21
ania: już wszystko rozumiem,dziękuje
7 lut 15:22
5-latek: To napisz jaki to przedzial
7 lut 15:23