matematykaszkolna.pl
Rózniczkowalność Maslanek: Różniczkowalność funkcji: Problem: Niech K(x0, r) ⊂ D ⊂ Rk dla pewnego r>0, k∊N, k≥2, f→R. Zakładamy, że dla każdego i=1,...,k f'xi istnieją w K(x0, r) i są ciągłe w x0. Czy wtedy na pewno f jest ciągła w x0? Istnieje dowolna pochodna kierunkowa w x0? Twierdzenie o warunku dostatecznym różniczkowalności mówi, że funkcja ma posiadać wszystkie pochodne cząstkowe i muszą one być ciągłe na otoczeniu x0. Tutaj mamy założoną tylko ciągłośc w x0. Jak to jest? emotka
7 lut 14:50
Maslanek: Hop do góry emotka Co by się nie zgubiło emotka
7 lut 21:56
Maslanek: Hop emotka
8 lut 13:57
Trivial: Moja wiedza jest lekko zardzewiała, ale skoro G(x) jest ciągła w x0, to czy nie oznacza to, że istnieje pewne otoczenie punktu x0, w którym funkcja G jest ciągła?
8 lut 15:36
Maslanek: Tak Ale nikt nigdy tego nie powiedział głośno, więc się nad tym nie zastanawiałem Dowód: Niech (X,d), (Y,r) przestrzenie metryczne i f: X→Y będzie ciągła w x0. Pokażemy, że istnieje pewne otoczenie x0 takie, że f jest ciągła w tym otoczeniu. Niech m>0. Z ciągłości w x0 istnieje p takie, że dla każdego x∊X, jeśli d(x,x0)<p, to r(f(x),
 m 
f(x0)<

.
 2 
Zauważmy, że K(x0, p) jest otwarta.
 m 
Niech y∊K(x0, p). Wtedy r(f(y), f(x0))<

2 
 m 
Oraz: dla każdego x∊K(y, p−d(x0,y)) ⇒ x∊K(x0, p) ⇒ r(f(x), f(x0)) <

2 
Dla wszystkich x∊K(y, p−d(x0,y)) mamy więc:
 m m 
r(f(y), f(x))≤r(f(y),f(x0)+r(f(x0),f(x))<

+

=m
 2 2 
Z dowolności m wynika, że f jest ciągła w y. Z dowolności y wynika, że f jest ciągła w pewnym otoczeniu x0.
8 lut 22:05
Maslanek: Dzięki za pomoc xD
8 lut 22:10
Trivial: Wystarczyło pomyśleć. emotka Good job. Good night.
8 lut 22:11
Maslanek: Okej... To pojawia się następne naturalne pytanie. Czy jeśli funkcja jest ciągła i różniczkowalna w x0, to czy jest też różniczkowalna w pewnym otoczeniu x0?
8 lut 23:23
Maslanek: Jestem dobry w odpowiadaniu na swoje pytania, więc odpowiem sobie http://pl.sci.matematyka.narkive.com/kR4xyt82/funkcja-rozniczkowalna
9 lut 19:08