Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci wiedząc, ze n należy do N
Maciej: Mógłby mi ktoś pomóc to zrozumieć?
| | | | n! | | 3!(n+1−3)! | |
: | = |
| * |
| = |
| | | 2!(n−2)! | | (n+1)! | |
| | (n−1)*n | | 6(n−2)! | | 3(n−1)*n | |
|
| * |
| = |
| |
| | 2(n−2)! | | (n+1)! | | (n+1) | |
czy to jest dobrze?
7 lut 14:22
Maciej: | | 3 | |
w odpowiedzi jest |
| a ja nie wiem dlaczego  |
| | n+1 | |
7 lut 14:24
Maciej: ?
7 lut 14:29
===:
błąd na błędzie ... rób jeszcze raz −
7 lut 14:36
Eve: dokończ licznik
7 lut 14:37
Eve: skąd 2 linijka?
7 lut 14:40
===:
co ma kończyć jak silnie "pozjadał" −
7 lut 14:40
Maciej: | | n! | | (n−2)!*(n−1)*n | | (n−1)*n | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2!(n−2)! | | 2(n−2)! | | 2 | |
zrobiłem narazie to...dobrze?
7 lut 14:46
Eve: to sie da zrobić w 4 krokach
7 lut 14:48
Janek191:
Tak
7 lut 14:49
Maciej: | | | | (n+1)! | | (n+1)! | |
ale mam problem z tym drugim | = |
| = |
| |
| | | 3!(n−2)! | | 6(n−2)! | |
jak to dalej rozpisać?
7 lut 14:52
Eve: a może jednak tak:
| n! | | 3!(n−2)! | | 3!n! | |
| * |
| = |
| =? |
| 2!(n−2)! | | (n+1)! | | 2!n!(n+1) | |
7 lut 15:03
Maciej: hmm no niby tak wychodzi ale nie wiem skąd w mianowniku wzięło się n! ?
7 lut 15:06
Maciej: 
?
7 lut 15:14
Dziadek Mróz:
(n + 1)! = (n − 2)!(n − 1)n(n + 1)
| | (n + 1)! | | (n − 2)!(n − 1)n(n + 1) | |
= |
| = |
| = |
| | 3!(n + 1 − 3)! | | 6(n − 2)! | |
7 lut 15:36
Dziadek Mróz:
n! = (n − 2)!(n − 1)n
| | n! | | (n − 2)!(n − 1)n | |
= |
| = |
| = |
| | 2!(n − 2)! | | 2(n − 2)! | |
7 lut 15:39