Nierówności i równania wymierne
Bartłomiej: Oblicz nierówności i równania:
Mam problem z tymi dwoma przykładami

1.
√4−x2≥2
2.
√2x+5−1=x
7 lut 14:12
Bartłomiej: Czy w tym pkt. 1 mam podnieść obustronnie do kwadratu ?
7 lut 14:17
ICSP: 1, 2 Dziedzina
1) Obustronnie do kwadratu (obie strony dodatnie)
2) Podstawienie t = √2x + 5
7 lut 14:18
J:
rozwiąż, a nie oblicz
1)
a) założenia
b) 4 − x
2 > 4
2)
a) założenia
| | t2 − 5 | |
b) podstawienie: √2x + 5 = t t2 = 2x + 5 , x = |
| i t ≥ 0 |
| | 2 | |
7 lut 14:19
5-latek: Nie wymierne tylko algebraiczne
1) zalozenie co do pierwiastka zrob i obie strony nierownosci podnies do kwadratu
Na koncu sprawdz rozwiazania
2. Metoda starozytnych
Mozemy bo mamay rownanie
√2x+5= x+1 teraz obie strony do kwadratu Bardzo wazne sprawdzamy rozwiazania
7 lut 14:21
Bartłomiej: Czyli w pierwszym założenie: −x2+4≥0 a w drugim bez założeń czy dać 2x+5≠0 ?
7 lut 14:28
5-latek: Co do rownania
Metoda starozytnych polega na tym ze nie wyznaczasz na poczatku dziedziny . ale, [C[Koniecznie
musisz na koncu sprawdzic rozwiazania ]]
7 lut 14:44
5-latek: Ja CI zaproponowalem takie rozwiazanie rownania .
Koledzy ICSP i J inne (czyli metode rownan rownowaznych . Wybierz te ktora robicie
w szkole
7 lut 14:48
Bartłomiej: Tylko, że ciężko sprawdzić, bo wyszło x
1= 1−
√5 a x
2= 1+
√5
7 lut 14:49