geometria
SiA: Podstawą czworościanu ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej AB = 20 cm i
przyprostokątnej BC = 16 cm. Krawędź CS jest prostopadła do płaszczyzny podstawy i ma długość
równą krawędzi AC. Punkty K, L, M, N s ą odpowiednio środkami krawędzi AC, BC, BS, AS. Oblicz
pole przekroju czworościanu płaszczyzną wyznaczoną przez punkty K, L, M, N.
(nie mam pojecia o co chodzi z ta płaszczyzną i właściwie czego mam obliczyć pole

)
7 lut 14:02
Eve:
7 lut 14:08
SiA: dokładnie taki sam narysowałam rysunek tylko nie wiem właśnie teraz co mam obliczyć ? pole
przekroju tego czworościanu ale co z tą płaszczyzną ?
7 lut 14:11
Eve: pole tego czworokata
7 lut 14:19
SiA: próbuję ale nie wychodzi na pewno chodzi tu o pole tego czworokąta ? poprawna odpowiedź to 60.
Mogłabyś obliczyć bo mi wychodzi 32 . Z góry dziękuję
7 lut 14:28
Eve:
| | 1 | |
KL=MN=10, trzeba znaleźć SC, wtedy LM=KN= |
| SC |
| | 2 | |
7 lut 15:00