Rozwiąż równanie
Bartłomiej: Rozwiąż równanie.
(x2−9)√x−2=0
7 lut 13:52
J:
x2 − 9 = 0 lub √x−2 = 0
7 lut 13:52
Eve: dziedzina i do kwadratu
7 lut 13:53
Eve: ja tam widziałam −
7 lut 13:53
J:
?
7 lut 13:53
J:
7 lut 13:54
Eve: no, przywidzenie
7 lut 13:56
Bartłomiej: Czyli rozwiązanie J jest dobre ?
7 lut 13:57
J:
to jest wstęp do rozwiązania
7 lut 13:59
Bartłomiej: no to x
2−9=0 to x=3 v x=−3
a z
√x−2=0 to tak
podnoszę obu stronie do kwadratu i wychodzi
x−2=0
x=2 tak ?
7 lut 14:04
J:
nic nie podnoś ... √a = 0 ⇔ a = 0
7 lut 14:06
Bartłomiej: a takie w takiej nierówności
√4−x2 ≥ 2 ?
7 lut 14:07