aa
Hugo: Hugo musi zdać w poniedziałek

Czy ktos jest mi wstanie moze powiedziec czemu to nie dziala?
chodzi o to ze okej juz wczoraj napisalem program co zamienia liczby z dziesiętnego na 16'tkowy
jednak są napisane wspak
254 = DF

wiec wrzucilem to do tabelki by wypisywalo od tylu tabeli jednak dziwne rzeczy sie dzieją
http://pastebin.com/R5q9cFUD
7 lut 13:13
Hugo: HUGO MA INFO !
kolos zaliczeniowy jest z rzeczy podobnych do ost kolosa
7 lut 14:29
Hugo: struktury/fstream −−−−−−−> duzo materiałów od Dziadka Mróz
7 lut 14:31
Eve: no to się ciesz, a co z resztą, masz jakieś info?
7 lut 14:36
Hugo: koleżanka rok temu to porpawiala i mi tyle powiedziala : > reszte niii
Czo tam Ewcia

? Jesteś jak by czo na gg?
7 lut 14:43
asdf: juz nie spamuj tyle, to forum matematyczne...co to kogo obchodzi, czy ty zdajesz czy nie...jest
moze kilka osob, ale pozostaw to juz im w prywatnych wiadomosciach
7 lut 14:45
Eve: zaraz zmykam, będę potem
7 lut 14:51
7 lut 15:28
Hugo: 
! mądry
nie będę ukrywać ze są tam rzeczy których nie brałem, mam duzo twoich pozapisywanych programów
to wlasnie analizuje. O 17 ma mi kolega potłumaczyc. A Dziadek Mróz miał by kiedy dzś−jutro
jak to zawsze robilismy z kodem ?
7 lut 15:50
Dziadek Mróz:
Ja mam zawsze czas, w międzyczasie jakieś przerwy bo będę miał co robić.
7 lut 15:58
7 lut 15:59
asdf: juz przestan sie osmieszac...
7 lut 16:12
Dziadek Mróz:
Hugo, napisz program skoki narciarskie. To ostatnie zadanie z C na moich zajęciach.
Struktura zawodnik, startuje N zawodników z pliku zawodnicy.txt, podczas pierwszej serii
wybieranych jest 30 najlepszych a podczas drugiej 3 najlepszych. Program generuje randomowo
długości skoków, styl za lot i oblicza z tego punkty. Prosty program. Dodaj funkcję sortującą
zawodników.
7 lut 16:17
Hugo: Spróbować mogę ale to jest trudne.
A mam pytanie bo buduje sb takie wlasne;
wczytuje do struktury dwa stringi i jednego inta
i chcialem w zależności od inta wiek dodać extra informacje na koncu wypisów
wiek<10 −> mlodys
10<wiek<20 − > student?
wiek>30 −> staryś !
i tu dalem tak:
usb piesel;
cout<<"podaj dane pso"<<endl;
cin>>piesel.nik;
cin>>piesel.pass;
cin>>piesel.wiek;
cout<<endl;
string s;
if(pies.wiek <=10)
s = "mlodys kurde : P ";
if((pies.wiek > 10) && (pies.wiek<30))
s = "student : P ? po?";
if(pies.wiek>29)
s = "staruch!

";
cout<<wojtek.nik<<endl<<wojtek.pass<<endl<<wojtek.wiek<<endl;
7 lut 16:24
Dziadek Mróz:
Hugo spoważniej. Informatyk pierdół nie robi tylko zaawansowane aplikacje o pierdołach
7 lut 16:36
Hugo: ale chodzi mi o zasade jak zrobić by mi z ifa czytało to i sprawdzało , pisze ze mam nie
zdekrementowaną*
7 lut 16:41
Hugo: usb.pies.warunek< 10?
7 lut 16:42
Dziadek Mróz:
Zależy od kiedy ma sprawdzać czy od 10lat z 10 włącznie czy nie
7 lut 16:43
Hugo: pies =/= piesel
Hugo porażka
nie bylo pytania
7 lut 16:45
Dziadek Mróz:
wiek < 10 → mlodys
10 < wiek < 20 → student?
wiek > 30 → starys!
if (wiek < 10)
{
s = "mlodys";
}
else if (10 <= wiek and wiek < 20)
{
s = "student?";
}
else if (20 <= wiek or wiek < 30)
{
s = "starys";
}
else if (30 < wiek)
{
s = "starys+";
}
else
{
s = "Brak danych";
}
cout << s << endl;
7 lut 16:47
Dziadek Mróz:
else if (20 <= wiek or wiek < 30) → else if (20 <= wiek and wiek < 30)
7 lut 16:48
Hugo: Próbuje ten twój : ))
w strukturze co ma być?
dane zawodnka?
7 lut 17:01
Hugo: fajne zadanie
7 lut 17:08
Hugo: dam do structury zawodnik
imie
dlskoku
stylzalot
ilpkt
w mainie pobierze ilosc ludu ~50? zeby z tego 30?
tu bedą jak skakali
sortowanie
7 lut 17:12
===:
kiedy ten "pępek świata się uczy" ... wypisuje tu bzdety jakby kogoś to interesowało
7 lut 17:14
Dziadek Mróz:
Zrób zawodników na wektorze i sortuj po punktach lub daj po tablicy, ale musisz wpierw zliczyć
zawodników z pliku, zadeklarować tablicę, dodawać zawodników i operować.
7 lut 17:18
Dziadek Mróz:
struct Zawodnik
{
...
bool operator <(const Zawodnik &Z1, const Zawodnik &Z2)
{
return Z1.lpkt < Z2.lpkt;
}
};
...
vector<Zawodnik> Zawodnicy;
...
while (plik_we >> _imie >> _nazwisko)
{
Zawodnik temp;
temp.imie = _imie;
temp.nazwisko = _nazwisko;
Zawodnicy.push_back(temp);
}
...
sort(Zawodnicy.begin(), Zawodnicy.end());
...
7 lut 17:25
7 lut 17:29
Hugo: nie mieliśmy wektorów
7 lut 17:33
Hugo: popróbuje po swojemu
7 lut 17:34
Dziadek Mróz:
Nie ucz się tylko tego co na zajęciach. Ja też nie miałem wektorów a ich używałem bo są lepsze
od tablic.
7 lut 17:37
yyy:
Poproście
Jakuba by założył nową stronkę "info.pisz. pl"
Nie zaśmiecajcie matematycznego forum : chemią, informatyką, statystyką , ekonomią..........
a może jeszcze: historią, religią i nauką przyrody? itp....
Niedługo studenci medycyny będą chcieli pomocy z anatomii człowieka

Mnie to bardzo przeszkadza i zarazem zniechęca do udzielania pomocy z matematyki
Do licha przeczytajcie adres strony:
matematyka pisz. pl
Pozdrawiam
7 lut 17:42
jakubs: Mi nie przeszkadza, udzielam się na tym forum od jakiegoś roku i poznałem tu sporo osób. Wiele
razy rozmawialiśmy na różne tematy nawet nie związane z nauką np. "Nocne podróże" we wakacje.
Nikt nie miał zastrzeżeń i nikomu nie przeszkadzało, nie chciał się udzielać to omijał dany
wątek i tyle.
7 lut 17:44
Dziadek Mróz:
yyy ja się z tą stroną uczyłem do sesji z analizy, fizyki, dyskretnej, probabilistyki i
wielu innych przedmiotów.
Teraz jestem na ostatniej prostej do inżyniera informatyka i są 2 osoby na informatyce,
które też chcą być inżynierami informatykami, więc ja im chcę to ułatwić.
7 lut 17:48
asdf: Dziadek, w przypadku Hugo ty jemu nie pomagasz...ty jemu rozwiazujesz..znowu pojdzie na egzamin
i bedzie sciagac. Szczerze nie widzisz tego chamskiego wykorzystywania ?
7 lut 18:04
Eve: ale się ostatnio wszyscy zrobili nerwowi

zacytuję kabaret,: "zluzujta majty (bokserki)"
7 lut 18:13
Dziadek Mróz:
No to od teraz Hugo Ty zadajesz pytania, a ja odpowiem pytaniami, które naprowadzą Cię na
odpowiedź, ok?
7 lut 18:33
Hugo: http://pastebin.com/hvezPXp9
Praca dla Dziadek Mróz !
Stworzyłem troche twoje skoki

główne zagadnienia zostaly podjęty ale ukruciłem ze losuje 30
nalepszych i wypisuje, przy losowaniu 3 najlepszych to jest ctr + c ctr+v z lekką zamianą kodu
jednak

!
+ nie ma errorów, a słabo mi to losuje zawsze Jan wygrywa

+ mam plik.txt są tam pionowo imiona zawodników
+ I to sortowanie coś nie dziala −,− a niby z neta i ma sens logiczny wdł mnie
i chyba tyle ;x masz wskazówki?
7 lut 18:35
Hugo: Ja bardzo doceniam ze mi pomagacie bez was było by ciężko

czasem no ide na łatwizne ale was
na egzaminie nie bedzie np. na infie sie ściągać więc sie staram nauczyć : >
asdf żyjemy w wolnym kraju, masz prawo do swojego zdania jak Leper czy Sokrates
7 lut 18:40
Marcin:
@asdf:
Taki z ciekawości. Jakbyś wiedział, że jeżeli nie będziesz ściągać,to oblejesz egzamin i
sprawisz sobie duże problemy, a na samym egzaminie miałbyś możliwość ściągnięcia. Co byś
zrobił?
7 lut 18:44
asdf: to moze zabrzmiec dziwnie, ale: nie sciagalbym. To sa puste slowa, ale te osoby co mnie znaja
to wiedza, ze tak bym nie robil. Bardzo mnie denerwuje sciaganie. Nigdy nikogo nie
podkablowalem, ze sciaga, ale tez nie ulatwiam takiej osobie zycia. Wiem, straszny idiota ze
mnie...
7 lut 18:54
zdegustowany:
Jednak nasze szkolnictwo to dno wodorosty i muł −:(
Jak ktoś to pisze "ukruciłem" ... "było by" mógł zdać maturę.
Jakim prawem muszę płacić na jego studia? Później dziwimy się, że w XXI wieku
głosy muszą liczyć na piechotę. To musi się skończyć.
7 lut 18:56
Dziadek Mróz:
Hugo sortowanie jest źle, podmieniasz zawodnikom punkty a powinieneś zamieniać ich pozycjami.
7 lut 18:58
Ada: zdegustowany też uważasz, że programy z błędami ortograficznymi się nie kompilują

A tak na serio to tu nie możesz edytować postów, a wypadki się zawsze zdarzają nawet
najlepszym.
7 lut 18:59
asdf: jeszcze kilka lat temu nie bylo czegos takiego na forum, zeby ktos prosil o rozwiazania
egzaminow. Wiekszosc osob nie rozwiazywala gotowcow, tylko dawala wskazowki i dlatego staram
sie, zeby na tym forum trzymano ten poziom co byl wczesniej. Te forum na prawde mi duzo
pomoglo i dlatego chcialbym, zeby trzymac chociaz ten poziom co byl wczesniej...
7 lut 19:00
Dziadek Mróz:
Hugo idź do mojego pustego tematu
7 lut 19:04
zdegustowany:
a Ty Ada sama rozumiesz co piszesz?
"A tak na serio to tu nie możesz edytować postów" niby dlaczego?
W odniesieniu do Hugo gramatyczno−ortograficzne dno to norma nie wpadka.
7 lut 19:06
Iza kwiatkowska: Twoj bedzie za chwile tez pelny
7 lut 19:06
Hugo: robie teraz z moim

to moze umie
7 lut 19:06
Dziadek Mróz:
Hugo pisz tu:
278514
7 lut 19:12
7 lut 19:15
geometrykz: asdf, naprawdę?
7 lut 19:17
geometrykz: ops, mój błąd, to nie asdf uczepił się ortografii, wybacz mi w takim razie

to forum
matematyczne, a mały błąd ortograficzny, o ile nie utrudnia zrozumienia treści zadania, według
mnie nie powinien być żadnym problemem. Uczepiliście się chłopaka, fakt, nie powinien
ściągać(sam tego nigdy nie robiłem), ale jeżeli chce − to chyba jego sprawa. A jeśli ktoś chce
mu pomagać, to proszę bardzo, nie widzę przeszkód, w końcu to nie mój czas marnuje(?), tylko
swój.
7 lut 19:19
asdf: dobrze, ze u mnie za sciaganie jest 2 (czyt. nie zdane) + brak mozliwosci poprawy..poprawianie
kursu od nowa, by sie nauczyl...
7 lut 19:37
jakubs: Na AGH za ściąganie można dostać blokadę na zdawanie przedmiotu do 3 lat, o ile dobrze pamiętam
ze szkolenia starostów.
7 lut 19:38
Eve: kto jest winny, że uczeń/student ściąga? i mu się to udaje?
7 lut 19:41
zdegustowany:
Studia to powinna być "zabawa" poważnych ludzi. POWAŻNYCH
Zasrańcy powinni pozostać w piaskownicy.
"Uczelnie" w których zwalniają wykładowcę a nie studenta−głąba tylko dlatego, że
to on płaci a wykładowcy płacić trzeba powinny być przeniesione już w krainę zapomnienia.
Za dużo już spieprzyli ci co to papier kupili a stanowisko wujcio załatwił.
7 lut 20:00
jakubs: Ja zamierzam kiedyś pracować w IT, więc się nie boję takich "głąbów", bo oni nic nie będą
potrafili. Jedyny minus tego jest taki, że oni będą wychwalać się kupionym tytułem. Moja mama
płaci podatki, dlatego uważam, że mogę studiować, a nawet z nich wylecieć.
7 lut 21:48
Ada: zdegusotwany a potrafisz na tym forum edytować post już wysłany O.o

Edytować posty ma
prawo tylko administrator z tego co wiem.
I czemu uważasz, że nie wiem o czym piszę

10 lut 17:32
Hugo: Hugo zdał bez oszukiwania C++ wczorajszy są wyniki. Teraz algebra.
10 lut 17:58
10 lut 20:13
Draghan: Jak pisałem wcześniej, może temat już zaginął.
Hugo, jeśli nie przeszkadza Ci nauka z
wideo−tutoriali, łap przyjemnego bloga:
http://miroslawzelent.pl/
Masz tam dwa kursy C++: od podstaw i obiektowy.
I przepraszam, że mnie nie było w weekend, chociaż mówiłem, że Ci pomogę − musiałem wrócić do
domu, a tam z dostępem do Sieci ciężko.
10 lut 20:36
Braun:
Draghan oglądałem tego Zelenta i szczerze mówiąc za proste zadania daję. Lepszy kurs podrzucił
Dziadek Mróz
10 lut 20:44
Draghan: Tu racja, zadania proste. Ale autor świetnie tłumaczy, co dla mnie jest priorytetem, jeśli się
czegoś uczy od podstaw.
10 lut 20:46
Braun:
Ale nauka z tego kursu przyda się może komuś w liceum( nawet tam nie) zdecydowanie pokazuję
tylko proste schematy które są w każdej książce, brakuję bardziej rozwiniętych zadań z pętli.
Na żadnej uczelni technicznej ten kurs nic nie da.
10 lut 20:47
Dziadek Mróz:
Te zadania co dałem to są zadania mojego prowadzącego programowanie w C, C++, C++ obiektowe, C#
i C# wizualny
10 lut 21:04
Draghan: Braun − w jaki sposób chcesz się nauczyć mnożenia, nie znając wcześniej dodawania...?

Jak mówiłem − nie ma tam trudnych zadań, ale jest tłumaczenie koncepcji, co pozwala budować
solidne podstawy.
10 lut 21:54
Hugo: Wiem wiem pamiętam zarówno Dziadka Mróz jak i Draghan te linki : ))
Dziadek Mróz − przepatrzę dokładne sylabus w ferie i myśle ze zrobie coś do przodu.
Dziś − jutro algebra
Pojutrze C++ i chemia niby
Co do C++ EGZAMINU mam wikie i tam bym wszystko przerobił : )) TO są II terminy a mam jeszcze
3 rzeczy z czego chemia jest a,b,c,d wiec myślę ze tylko algebra + cpp do nauki. Chciałbym
zdać wszystko ale zadowoli mnie jak zdam 2 na 3 . I ostatnie za 2 tyg w III terminie
10 lut 22:02