punkt przecięcia prostych należący do okręgu
K: Dla jakich wartości parametru m proste k: 2x−5y−m−6=0 i p: x−y−m+3=0 przecinają sie w punkcie,
który należy do okręgu S(2,1) i promieniu r=√5.
Próbowałam zrobić z tych prostych układ równań, żeby x i y uzależnić od m, potem podstawić do
wzoru okręgu (x−2)2 +(y−1)2=5
Jak powinnam zrobić tego typu zadanie i dlaczego mój pomysł nie zadziałał?
7 lut 13:07
Eve: dobry pomysł, trzeba rozwiązać układ 3 równań: proste i okrąg, masz 3 niewiadome, musi sie udać
7 lut 13:34
Mila:

k: 2x−5y−m−6=0 i
p: x−y−m+3=0
2x−5y=m+6
x−y=m−3 /*(−2)
2x−5y=m+6
−2x+2y=−2m+6
+==========
−3y=−m+12
| | 4 | | 1 | |
x= |
| m−7 i y= |
| m−4 i x,y∊okręgu: (x−2)2 +(y−1)2=5 |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 1 | |
( |
| m−7−2)2+( |
| m−4−1)2=5⇔ |
| | 3 | | 3 | |
Δ<0
Sprawdź czy dobrze zapisałaś treść, znaki i sformułowania, może punkt przecięcia ma leżeć w
kole ?
7 lut 21:30
Eta:
7 lut 23:27