Rozwiąż rownanie.
Piotrek: Rozwiąż równanie: |1−
√2sinx|=2
wiec mam 2 przypadki:
1−
√2sinx=2 lub 1−
√2sinx=−2
| | √2 | | 3√2 | |
sinx= − |
| lub sinx = |
| i dalej nie wiem co mam zrobic  |
| | 2 | | 2 | |
prosze o pomoc.
7 lut 12:51
ICSP: | | √2 | | π | | −3π | |
sinx = − |
| ⇒ x = − |
| + 2kπ ∨ x = |
| + 2kπ |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 3√2 | | 3√2 | |
sinx = |
| ⇒ równanie sprzeczne bo |
| >1 |
| | 2 | | 2 | |
7 lut 13:02
Piotrek: Juz wszystko rozumiem

dziekuje
7 lut 13:03
Piotrek: A rownanie tego typu jak sie rozwiązuje 4cos2x−cos2x=2
Uczyłem sie poprzez podstawianie t=cosx ale w przypadku cos2x nie wiem za bardzo co mam zrobic
7 lut 14:22
ICSP: cos2x = cos2x − sin2x = cos2x − (1 − cos2x) = 2cos2x − 1
7 lut 14:23
Piotrek: czyli 4cos
2x − 2cos
2x−1=2
2cos
2x=3
nie wiem jak dalej obliczyc x
7 lut 15:23
ICSP: 4cos2x − (2 cos2x − 1) = 2
7 lut 15:28
Piotrek: juz widze bład, dziękuje bardzo za pomoc
7 lut 15:32