Stała dysocjacji
Nilred: Oblicz stężenie jonów wodorowych w 0/1 molowym roztworze kwasu octowego wiedząc że wartość
stałej dysocjacji wynosi 1,75 * 10−5 (10 do potęgi minus 5, bo zjada znaczek)
Więc, piszę sobie równanie reakcji CH3COOH⇔H+ + CH3COO−
K=[H+]*[CH3COO−]/[CH3COOH] stężenie h+ i ch3cooh jest takie samo więc podstawiam za
nie x
1,75*10−5=x2/0,1 x2=1,75*10−6
Czy dobrze rozumuję? Powinienem to teraz spierwiastkować i otrzymać dobry wynik. Proszę o rade
7 lut 12:44
Nilred: Podbijam
7 lut 13:18
Nilred: podbijam
7 lut 14:20
Nilred: proszę o pomoc...
7 lut 15:38
ha: Cm=0,1 CH3COOH
K= 1,75 *10{−5}
[ H{+} ] = ?
Czyli wpierw liczymy stałą dysocjacji : wzór : α=K/C pod pierwiastkiem
α= √1,75* 10{−5} / 0,1 = 0,0132 (ponieważ to było pod pierwiastekiem)
teraz liczymy C zdysocjowane czyli Cz=Cm*α => Cz = 0,1*0,0132=0,00132
i teraz steżenie jonów wodorowych to właśnie 0,0000175 czyli 1,32*10{−3}
7 lut 15:50