Przekształcenia, wzory Viete'a
Klaudia: Witam! Należy przekształcić wyrażenie, x12+x22 (x1 i x2 to miejsca zerowe) tak aby można
było obliczyć jego wartość korzystając ze wzorów Viete'a. Mam zaczęte to przekształcanie, ale
nie wiem co dalej zrobić : x12 + x22 + 2x1x2−2x1x2 = ?
7 lut 12:10
J:
x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2
7 lut 12:11
Klaudia: a skąd to się wzięło? bo nie bardzo rozumiem, mogłabym prosić o rozpisanie ?
7 lut 12:12
J:
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2 ⇔ a2 + b2 = (a+b)2 − 2ab
7 lut 12:16
Klaudia: ooooo faktycznie, dziękuję bardzo
7 lut 12:22