trójkąt
Archy: punkt D(−2,−1) jest spodkiem wysokości opuszczonej z wierzchołka A(4,2) trójkąta równobocznego
ABC. Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na tym trójkącie oraz pozostałych
wierzchołków tego trójkąta
7 lut 12:06
Archy: obliczyłem że r=2√5 oraz a=2√15
nie wiem jak wyznaczyć te współrzędne
7 lut 12:19
Mila:

1) DA
→=[6,3]
| | 1 | |
r= |
| h −promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny, |
| | 3 | |
okrąg ten jest styczny do boku Δ w punkcie D
D=(−2,−1)→T
[2,1]=S(−2+2,−1+1)=(0,0)
R=
√20=2
√5
2) Napisz równanie prostej BC prostopadłej do DA, przechodzącej przez punkt D.
3) Równanie okręgu opisanego na Δ
4) znajdź punkty wspólne prostej BC i okręgu.
7 lut 15:47