przeksztalcenia wykresu funkcji
Kaśka: Jak przeksztalcic wykres funkcji aby wyszlo h(x)=f(1−|x|) ?
7 lut 11:51
SiA: f(1−IxI)=f(−IxI+1)
a więc y=f(x)→[f(IxI)] y=f(IxI)→[Sox] y=f(−IxI)→[0,1] y=f(−IxI+1)
7 lut 11:55
J:
h(x) = f[−(IxI−1)]
1) y = x
2) y = IxI
3) y = IxI +1
4) odbicie względem osi OY
7 lut 11:56
Kaśka: a nie moge np zrobic tak?
f(|x|) pozniej Soy a na koniec wektor [−1,0]
7 lut 11:59
7 lut 12:01
J:
nie
7 lut 12:01
Kaśka: okej dzieki
7 lut 12:02
J:
w trzecim kroku ma być: y = IxI −1 oczywiście
7 lut 12:04
Kaśka: no tak
7 lut 12:06
Gray: Czy jesteście pewni, że te odpowiedzi są poprawne?
7 lut 12:44
Gray: Ja widzę to tak: chcę uzyskać wykres funkcji h(x)=f(1−|x|), mając wykres funkcji f.
Krok 1. Rysuję wykres funkcji f.
Krok 2. Odbijam ten wykres względem osi Oy; otrzymuję wykres funkcji f1(x)=f(−x).
Krok 3. Przesuwamy wykres funkcji f1 o wektor (1,0); otrzymuję wykres funkcji
f2(x)=f1(x−1)=f(−(x−1))=f(1−x).
Krok 4. Fragment wykresu funkcji f2 dla x>0 odbijam względem osi Oy; otrzymuję wykres funkcji
f3(x)=f2(|x|)=f(1−|x|).
Koniec.
7 lut 12:52