Calka ∫2xsinxdx nie umiem jej rozwiązać
Natalka: Siema! Pomożecie? Wynik mi wychodzi zupełnie inny niż w ćwiczeniach. Jakbyście mogli, proszę o
dokładne rozpisanie
∫2xsinxdx=?
7 lut 11:09
Natalka: ∫2
xsinxdx = 2 DO X


!
7 lut 11:10
AS: Całkować przez części
u = x , dv = sin(x)
Wynik końcowy: 2*sin(x) − 2*x*cos(x)
7 lut 11:22
J:
| | 2x | |
też przez części: v' = 2x v = |
|
|
| | ln2 | |
u = sinx u' = cosx
7 lut 11:26
J:
| | 2x | |
potem drugi raz przez części, rozpis podobny: v'=2x v= |
|
|
| | ln2 | |
u = cosx u' = −sinx
7 lut 11:35