Zbiory potęgowe elementy logiki i teorii mnogości
kacper: Zbiór potęgowy dla dowolnego zbioru A oznaczamy przez 2A i definiujemy 2A = {B:B⊆A}
a. Ile elementów mają zbiory 2∅ oraz 2B, gdzie B={1,0} ?
b. Pokaż − konstruując odpowiedni kontrprzykład, że równość
2A∪C = 2A ∪ 2C
nie jest prawdziwa dla pewnych zbiorów A,C
c. Pokaż, że dla dowolnych zbiorów A,B zbiór 2A ∩ 2B jest niepusty.
W poniedziałek czeka mnie egzamin i niestety nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem. Prosiłbym
o pomoc.
7 lut 10:26