Znajdź granicę ciągu z pierwiastkiem w liczniku i mianowniku.
Anonimowy Arnold: Witam serdecznie,
mam problem z obliczeniem granicy następującego ciągu. Niestety użycie sprzężenia nic nie daje,
przynajmniej w moich obliczeniach. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu.
| | √4x2 + 1 − 2x | |
lim = |
| |
| | √x2 + 2 − x | |
x→
∞
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
7 lut 02:45
Janek191:
| | | 4 x2 + 1 − 4 x2 | |
| | | √ 4 x2 + 1 + 2 x | |
| |
f(x) = |
| = |
| | | |
| | | | √x2+2 + 2 | |
= |
| = |
| |
| | | | 2*(√4x2+1+2 x) | |
dzielimy licznik i mianownik przez x ( pod znakiem pierwiastka przez x
2)
| | √1 + 2x2 + 2x | |
= |
| |
| | 2*( √4 + 1x2 + 2 ) | |
więc
| | 1 + 0 | | 1 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | 2*(2 + 2) | | 8 | |
x→
∞
| | a2 − b2 | |
Zastosowano wzór : a − b = |
| do licznika i do mianownika |
| | a + b | |
ułamka
7 lut 03:49
Anonimowy Arnold: Bardzo dziękuję za odpowiedź, wszystko gra! Starając się uniknąć korzystania ze wzoru (dość
oczywistego, ale niekoniecznie w sytuacjach stresowych), zrobiłem sprzężenie dla licznika, a
następnie od razu do mianownika i wyszło identycznie. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam
8 lut 19:48
Anonimowy Arnold: | | 1 | |
Poprawka, dla formalności powinno wyjść |
| , w mianowniku mianownika przypadkowo zamieniłeś |
| | 4 | |
x na 2, a ja w swoich obliczeniach też się pomyliłem i mylnie potwierdziłem. Ale metoda jak
najbardziej skuteczna!
8 lut 19:58