Całka przez podstawienie
Danio: Dobry wieczór
I nie wiem za co mam podstawić "t" bo próbuje i coś mi nie idzie
6 lut 22:34
bezendu:
| | dx | | 1+ex−ex | | (1+ex)−ex | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | ex+1 | | ex+1 | | 1+ex | |
| | ex+1 | | ex | | ex | |
=∫ |
| dx−∫ |
| dx=∫dx−∫ |
| dx=x+ln|ex+1|+C |
| | ex+1 | | ex+1 | | ex+1 | |
I
1=∫dx=x+C
| | ex | | dt | |
I2=∫ |
| =|t=ex+1 dt=exdx|=∫ |
| =ln|t|+C=ln|ex+1|+C |
| | ex+1 | | t | |
6 lut 22:40
6 lut 22:40
Danio: No nieźle xd już rozumiem, dziękuje bardzo
6 lut 22:43
bezendu:
Drobny błąd tam w wyniku x−ln|ex+1|+C
6 lut 22:45
Karolina: Masakra, to jest jakieś zadanko ze studiów ? Dla mnie kosmos , a chciałam zdawać rozszerzona
maturę za rok
6 lut 22:47
bezendu:
To zadania ze studiów, analiza matematyczna 1−całki, największy postrach studentów
6 lut 22:48
Qulka: całki postrachem
6 lut 22:49
bezendu:
Na pierwszym semestrze większość ma z tym największy problem. Więc tak.
6 lut 22:52
Danio: hehe w czwartek na egzaminie nic z tych całek nie zrobiłem xd
6 lut 22:53
bezendu:
A ja na swoim kolokwium wszystko i dostałem max

Przepis i bez egzaminu
6 lut 22:54
Saris: Całki są super przyjemne. Jak się rozwiąże całkę mordercę to jest mega satysfakcja.
Utrapienie to teoria... Multum teorii, przynajmniej u mnie

.
6 lut 22:55
Danio: mhmmm, smutno mi się zrobiło w tym momencie xd
6 lut 22:56
Danio: Nie no żarcik xd GRATULACJE
6 lut 22:56
Eve: chwalipięty

całka cos(sinx) cały czas nie rozwiązana
6 lut 22:57
Saris: Ja też dostałem max, bo napisałem wszystko co umiałem dobrze, a czego nie umiałem, to nie

Jakbym miał 5 minut więcej na podstawienie do oznaczonej to bym dostał równo 50% za bezbłędną
pracę i zaliczenie

.
6 lut 22:59
bezendu:
Chyba ∫cosxsinxdx
6 lut 23:00
Eve: właśnie, że cos(sinx)

, ja cały czas mam nadzieję na rozwiązanie, podobno sie nie da
6 lut 23:02
Saris: no bo się nie da

.
6 lut 23:03
Danio: A gdy mam całke ∫arctgP{x−1}dx
t=arctg
| | √x−1 | | √x−1 | | t | |
∫t |
| ⇔∫t |
| dt⇒ |
| dt |
| | x2+1 | | (x+1)(√x+1(√x−1) | | (x+1)(√x+1) | |
czy to jest bezsensu xd?
6 lut 23:12
razor: t = √x−1
t2 = x−1
2tdt = dx
= 2∫tarctgt i dalej przez części
6 lut 23:17
Danio: Dziekuje ślicznie
6 lut 23:19