proszę o rozwiązanie
Michał: Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) = ax3 +bx2 +cx − 6 jest równa − 5 Jednym
z jego pierwiastków jest liczba 2 , a przy dzieleniu go przez x + 1 otrzymujemy resztę − 4
Rozwiąż nierówność W(x − 1) > 0
ja to zacząłem tak
W(2) = 8a +4b +2c −6 = 0 ⇒ 8a +4b+2c = 6
a+b+c = − 5
dalej nie wiem czy w(x) wydzielić przez x+1 i resztę przyrównać −4
6 lut 21:26
Eve: tak, dzielisz i reszta =−4
6 lut 21:27
Godzio:
a + b + c − 6 = −5 (suma współczynników)
− a + b − c − 6 = −4 (W(−1) = −4 )
8a + 4b + 2c − 6 = −5
Układ równań do rozwiązania (dodając dwa pierwsze od razu otrzymasz b)
6 lut 21:29
Tadeusz:
1) Czytaj .... aż zrozumiesz "o co kaman"
2) trzy niewiadome ... to równań szukaj trzech −
6 lut 21:30
Eve: matko, stale zapominam, że jak jest reszta to W(x0)=R
6 lut 21:31
Michał: po rozwiązaniu układu trzech niewiadomych
a + b + c − 6 = −5
−a + b − c − 6 = −4
8a + 4b + 2c − 6 = −5
| | 2 | | 3 | | 7 | |
wynika że a= |
| b = |
| c = − |
| wówczas
|
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 2 | | 3 | | 7 | |
W(x) = |
| x3 + |
| x2 − |
| x − 6
|
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 2 | | 3 | | 7 | |
czyli W(x−1) = |
| (x−1)3 − |
| ( x−1)2 − |
| (x−1) − 6 >0
|
| | 3 | | 2 | | 6 | |
nie wiem czy się nie pomyliłem bo te współczynniki są ułamkami może ktoś sprawdzi
6 lut 22:25
Eve: dobrze, b mi też wyszedł 3/2, w czym problem
6 lut 22:33
Michał: problem jest w wyliczeniu wielomianu
W(x−1) > 0
bo po podstawieniu otrzymałem
W(x−1)= 4x3 − 3x2 − 13x + 6 >0
6 lut 22:37
Michał: pomyliłem przy przepisywaniu
W(x−1) = 4x3 − 3x2 − 13x − 24 >0
6 lut 22:41
Michał: jeszcze raz
W(x−1) = 4x3 −3x2 −13x −24 >0
6 lut 22:43
Michał: a wynik to x ∊ ( −8 −1) ∪ (3, +∞ )
6 lut 22:47
Eve: no i wsjo jasno

pomnóż obie strony przez 6
6 lut 22:51
Eve: | | 1 | | 2 | |
tylko mi wyszło, że a= |
| , c=− |
| |
| | 6 | | 3 | |
6 lut 22:56
Mila:
W(x) = ax
3 +bx
2 +cx − 6
W(1)=−5⇔ a + b + c − 6 = −5
W(2)=0⇔8a + 4b + 2c − 6 = 0
W(−1)=−4⇔−a + b − c − 6 = −4
⇔
a+b+c=1
8a + 4b + 2c =6
−a + b − c =2
| | 1 | | 3 | | 2 | |
W(x)= |
| x3+ |
| x2− |
| x−6 |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
W(x−1)>0⇔
| 1 | | 3 | | 2 | |
| (x−1)3+ |
| (x−1)2− |
| (x−1)−6>0 /*6 |
| 6 | | 2 | | 3 | |
(x−1)
3+9(x−1)
2−4(x−1)−36>0⇔
x
3+6x
2−19x−24>0
w(3)=27+6*9−19*3−24=81−81
dalej sam rozwiązuj
6 lut 23:01
Eve: czyli, że bład w obliczeniach, bo juz chciałam liczyć od nowa
6 lut 23:04
Michał: po sprawdzeniu jeszcze raz układu
a + b + c − 6 = −5
−a + b − c − 6 = −4
8a + 4b + 2c − 6 = 0
wówczas
| | 1 | | 3 | | 2 | |
W(x)= |
| x3 + |
| x2 − |
| x −6
|
| | 6 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 3 | | 2 | |
W(x−1) = |
| (x−1)3 + |
| (x−1)2 − |
| (x−1) −6 >0
|
| | 6 | | 2 | | 3 | |
proszę o sprawdzenie
6 lut 23:07
Eve: tak, teraz jak MIla
6 lut 23:11
Mila:
23:01
6 lut 23:11
Michał: zrobiłem
W(x−1)>0
x3 +6x2 − 19x −24 >0
(x−3)(x2 +9x +8 )>0
Δ = 49 x1 =−8 x2= −1
czyli x ∊ (−8, −1)∪(3 +∞)
dziękuję bardzo jak widać zmęczenie robi swoje
7 lut 18:29