trygonometria
m: wykaż, że jeżeli x − y = π/2 , to sin4(x+y) − cos4(x+y)=cos4x
Ma ktoś może pomysł jak to wykazać? próbowałem to już różnie przekształcać, ale widocznie nie
zauważam czegoś ważnego...
6 lut 21:02
Godzio:
Wzory redukcyjne
| | π | | π | |
sin4(2x + |
| ) − cos4(2x + |
| ) = cos42x − sin42x = |
| | 2 | | 2 | |
= (cos
22x − sin
22x)(cos
22x + sin
22x) = cos4x * 1 = cos4x
6 lut 21:08
n: dzięki
6 lut 21:18
m: tylko... jak za x podstawimy π/2 , to będzie sin4( π/2 +2y) − cos4( π/2 + 2y)
6 lut 21:22
m: * π/2 + y
6 lut 21:23
Godzio:
| | π | |
Szczegół, y = |
| + x miało być |
| | 2 | |
6 lut 21:33
twoj stary pijany:

masz zle debi;uδδδδδδδπΔΔΩ
∞∊∫⇒≠♠
27 lut 23:57