Równanie stycznej do okręgu
Jan: Znajdź równanie stycznej do okręgu o równaniu x
2+y
2=5 przechodzącej przez punkt B=(0,5).
A więc S=(0,0) i r=
√5
Prosta przechodząca przez punkt B, będzie w postaci y=ax+5 (ax − y + 5 = 0)
Teraz należy wykorzystać wzór na odległość punktu od prostej, tak?
Czyli:
| |a * 0 − 1 * 5 + 5| | |
| = √5  |
| √a2 + (−1)2 | |
W odpowiedzi wygląda to trochę inaczej, ale nie wiem co do czego dopasować.
6 lut 20:10
5-latek: Co Ty chcesz dopasowywac ?
Najpierw sobie odpowiedz na pytanie
Co to jest styczna do okregu ?
Jak jest ona w stosunku do promienia ?(tzn rownolegla czy prostopadla ?
Jesli masz dany srodek okregu i dany punkt stycznosci to czym bedzie rownanie prostej
przechodzacej przez te dwa punkty ?
6 lut 20:21
Jan: Dopasować... Moze złego słowa uzyłem, ale te podstawienie do wzoru jest inne niż to co ja
napisałem.
Styczna, czyli prosta prostopadła do promienia okręgu, czyli mają jeden punkt wspólny.
Co do ostatniego, to układ równań postaci, ale nie mam punktu styczności, więc jak rozumiem,
muszę go znaleźć przez to, że dwie proste przecinają się w tym punkcie − promień i prosta do
niego prostopadła.
6 lut 20:46
Jan: Hmm... sam się gubię w tym co napisałem
6 lut 20:47
Godzio:
Źle podłożyłeś pod wzór:
| |a * 0 + (−1) * 0 + 5| | |
| = √5 |
| √a2 + 1 | |
6 lut 20:56
Jan: A dlaczego (−1) * 0?
Skąd 0?
6 lut 20:57
Jan: Dobra, ja brałem punkt B, zamiast środka... co za głupota. Aż wstyd

Wielkie dzięki.
6 lut 20:59
Godzio:
6 lut 21:00