całka
gość: | | sinxcosx | |
∫ |
| dx jak rozwiązać? |
| | √3sin2x−7cos2x | |
6 lut 20:07
john2: t = to co pod pierwiastkiem
6 lut 20:14
Godzio:
cos2x = 1 − sin2x
sin2x = t
2sinxcosxdx = dt
6 lut 20:14
Godzio:
john2 dał lepszą wskazówkę
6 lut 20:15
john2: taki "mądry" jestem, bo ten sam przykład wczoraj z godzinę męczyłem

gość chyba też przerabia e−trapeza
6 lut 20:18
Godzio:
6 lut 20:19
gość: | | dt | |
john2 ,bingo! Czyli będzie |
| =sinxcosxdx ? |
| | 20 | |
6 lut 20:56
john2: tak
6 lut 20:58
gość: | | | | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| dt dobrze to rozwiązuje bo |
| | √t | | 20 | | √t | | 20 | | t12 | |
coś z odpowiedziami mi nie gra?
6 lut 21:12
Godzio:
Dobrze.
6 lut 21:14
gość: | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫t−12dt= |
| *2t12+c= |
| √t+c Wychodze na coś takiego? |
| 20 | | 20 | | 10 | |
6 lut 21:18
Godzio:
Jest ok tylko wróć z podstawieniem i masz koniec
6 lut 21:18
gość: | | 1 | | 1 | |
tylko nie wiem dlaczego w odpowiedziach jest zamiast |
| to jest − |
| ? |
| | 10 | | 4 | |
6 lut 21:20
john2: | | 1 | |
W moich odpowiedziach jest |
| |
| | 10 | |
6 lut 21:22
gość: Ufff to dobrze.Pewnie w moich jest błąd

Tylko ciekawe czemu
6 lut 21:26