matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
ania:
liczby 2−
√
3
, a , 2+
√
3
tworzą ciąg geometryczny, jaka jest wartość a ?
6 lut 20:06
Kaja:
a
2+
√
3
=
2−
√
3
a
a
2
=(2−
√
3
)*(2+
√
3
) a
2
=4−3 a
2
=1 a=1 lub a=−1
6 lut 20:08
Eve:
a
2+
√
3
=
2−
√
3
a
6 lut 20:09