Parzystosc /nieparzystosc
5-latek: Zadanie :
Ostatnie na dzisiaj . Jaki warunek musi spelniac funkcja f(x) aby f(|x|)=|f(x)|
Wiem ze np y=|sgnx| i y=sgn(|x|) maja te same wykresy bo je rysowalem (ale jaki warunek ?
6 lut 20:05
5-latek: czy funkcja f(x) musi byc nieparzysta ?
6 lut 20:34
Godzio:
Po pierwsze musi być nieujemna na dodatnich półosiach (bo gdyby nie była to z prawej strony
ujemna część odbiła by się do lewą stronę i już by nie było równości)
6 lut 20:38
Godzio:
f(x) ≥ 0 dla x ≥ 0 i nieparzysta
lub
f(x) ≥ 0 dla x ∊ R i parzysta
Trzeba by się zastanowić czy są jeszcze jakieś przypadki.
6 lut 20:41
5-latek: Dobrze. dzieki

Na tym zakanczam Funkcje ogolnie i zabieraz sie za funkcje liniowa
6 lut 20:42