Proszę o sprawdzeni poprawności obliczenia.
Marcin: Proszę o sprawdzenie poprawności obliczenia pochodnych. Jeśli wyniki są złe to przedstawię tok
obliczeń.
| | √x | | | |
(y)'=( |
| )' = |
| |
| | 1+√x | | 1+2√x+x | |
| | 1+x | |
(y)'=((1+√x)*√1−x)'=1−√x− |
| |
| | 2√1−x | |
6 lut 19:55
6 lut 19:58
Marcin: No właśnie korzystając z tego wzoru tak mi wychodzi...
6 lut 20:05
Eve: czekaj w takim razie przeliczę, bo mnie licznik zmylił od razu
6 lut 20:11
Eve: 1 dobrze
6 lut 20:12
Eve: doprowadź drugą do prostszej postaci
6 lut 20:16
Marcin: A pokazał/pokazałabyś to dojście do Twojej postaci? Bo kurcze nie mogę mojego wyniku do tekiej
postaci doprowadzić więc być może mam obliczoną źle samą pochodną
6 lut 20:24
Eve:
| 1 | | −1 | |
| *√1−x+(1+√x)* |
| |
| 2√x | | 2√1−x | |
6 lut 20:35