aa
Hugo: HUGO ZDAŁ FIZYKE
+ ochrona srodowiska
+ fizyka

ale spóźnił się na chemie minute i nie pozolila pisac, Hugo myslal ze ma na 12 a tu 11:30 :c
Podziękowania każdemu za trud i prace

! i cierpliwosc i serduszko dla Hugusia <3
3.0 z egzaminu
6 lut 19:27
jakubs:
6 lut 19:31
1235: gz
6 lut 19:31
Braun:
Ocena państwowa=3,0
6 lut 19:32
5-latek: Gratulacje .
Ale zdrugiej strony Hugo mial nie myslec tylko isc na chemie
6 lut 19:34
Hugo: w pon
c++ i asm OBA ZALICZENIA // jak nie zdam c to jest wpierdol

za tydz wyniki z analizy(może sie uda), algebra(chyba nie xd), i chemie
6 lut 19:36
6 lut 19:42
Hugo: Eve

!
6 lut 19:46
Hugo: Ktoś pomoze lekko z infą

?
6 lut 19:46
Hugo: jak zrobić liczby calkowite

? w c++
6 lut 19:47
Eve: a teraz Hugo mi pomoże i powie dlaczego gogle mi nie działa, w sensie strony się otwierają w
żółwim tempie
6 lut 19:49
6 lut 19:50
Eve: jeśli przy mojej pomocy zdałeś fizykę, to analizę i algebrę tyż, hawk, to mówię ja jakem
Ewa−pramatka
6 lut 19:50
Eve: Braun
6 lut 19:51
Hugo: Ave Eve

!
Intertnet wolno chodzi bo ma weekend i odpoczywa
6 lut 19:52
Eve: na explorerze śmiga z kosmiczną prędkością
6 lut 19:56
Hugo: chrome duzo zre i ma duzo nie zgodnosci , jednak jest dosc ladny i go duzo updatują
6 lut 19:58
Eve: to co zrobić?
6 lut 19:59
6 lut 20:18
jakubs: Pani Ewo, ile Pani komputer/laptop posiada pamięci RAM ?
6 lut 20:30
Hajtowy: jakbus pamiętaj!

Nie zawsze
Eve≠Ewa
6 lut 20:32
jakubs: Przepraszam
6 lut 20:33
Hajtowy: A może to Ewelina ?
6 lut 20:35
Eve: Hajtowy patrz 19.50
6 lut 20:37
Hajtowy: A no nie czytałem

Zwracam honor
6 lut 20:38
Dziadek Mróz:
Ale co z liczbami całkowitymi?
6 lut 20:39
Eve: 4G RAM
6 lut 20:39
Hajtowy: Tytuł mgr, dr, prof. ?
6 lut 20:39
Hajtowy: A procek jaki?
6 lut 20:39
Marcin: Hugo. Pozdrów Monikę
6 lut 20:43
Eve: a o procesor proszę nie pytać, bo nie mam pojęcie
6 lut 20:44
Dziadek Mróz:
Eve, pobierz CPU−Z i zapisz skan i tu pokaż
6 lut 20:45
6 lut 20:49
Hajtowy: ale po co

jak wystarczy sobie sprawdzić w Panelu Sterowania −> System

Tam jest wyświetlony co to za procek
6 lut 20:49
Eve: i jaki procesor mam szukać?
6 lut 20:53
Hugo: Chrome to potrzebuje 8GB minimum

Wiec przepraszm za chemie; Qulka mi wczoraj poświęciła tyle czasu a ja zawalilem.−,−
6 lut 20:55
Eve: Intel Core M processors (1.71.1)
Intel Haswell−E processors (1.69.2)
6 lut 20:55
Eve: Hugo nie ściemniaj, do tej pory śmigała
6 lut 20:56
Dziadek Mróz:
Co zrobić aby system się odmulił:
1. Pousuwać zbędne programy.
2. Stworzyć katalogi i posortować sobie pliki wedle uznania ⇒ mniejszy bałagan
3. CCleaner, oczyścić system ze śmieci, oczyścić rejestr ze śmieci, oczyścić autostart ze
śmieci
4. AdwareCleaner, oczyścić system ze śmieci
5. Przeskanować system darmowym skanerem antywirusowym i pousuwać śmieci
6. Wykonać polecenia:
sfc /scannow
chkdsk /f X: gdzie X to nazwy dysków, dla każdego wykonać polecenie, np. mamy dyski C i D to:
chkdsk /f C:
chkdsk /f D:
Nie odłączać dysków i pozwolić aby przy kolejnym włączeniu przeskanował dyski.
7. MyDefrag, defragmentacja dysków
8. Restart komputera, powinno przyspieszyć o 10−15%
6 lut 20:58
Marcin: Ja to bym tam format zrobił
6 lut 21:00
Eve: wszystko zrobione wczoraj, odinstalowana chrome i zainstalowana na nowo i noc, explorer śmiga,
chrome stoi
6 lut 21:01
Eve: a format był robiony miesiąc temu
6 lut 21:01
6 lut 21:02
Marcin: Ja to tak pół żartem, pół serio napisałem

ew. wyzerował bym dysk, a co. Jak się bawić, to się bawić
6 lut 21:03
Eve: nie chce mi się teraz instalować, zrobię to jutro, może jeszcze raz przeinstaluje chroma

dzięki za pomoc, czyli ja zrobiłam wszystko jak trzeba
6 lut 21:03
Dziadek Mróz:
NIGDY NIE ROBI SIĘ FORMATA DLA JEDNEGO PROGRAMU!
6 lut 21:05
Marcin: Dziadku, żartowałem przecież

chociaż czasem format dużo daje..
6 lut 21:07
Eve: o, samo sie naprawiło
6 lut 21:07
Dziadek Mróz:
Daje czasami więcej kłopotu niż pożytku, bo trzeba od nowa instalować oprogramowanie i
konfigurować wszystko od nowa.
6 lut 21:08
Dziadek Mróz:
Format robi się tylko gdy system się sypie lub mamy na to ochotę.
6 lut 21:11
Hajtowy: Haha

Dziadek się zdenerwował
6 lut 21:12
jakubs: Ja to chyba wydziały pomyliłem, myślałem ze na wfiis uda się przejść bez nauki. Myliłem się
6 lut 21:12
jakubs: aaa nie tutaj soory
6 lut 21:12
Marcin: Ew. polecam po formacie i skonfigurowaniu systemu pod siebie, skorzystanie z clonezilli.
6 lut 21:12
Eve: sama sie tego nie tykam, ma od tego "człowieka"
6 lut 21:13
Eve: to jest świństwo, jeśli ktos się spóźni, to pisze krócej, co jej zależało, żeby cię wpuścić na
salę
6 lut 21:22
Hugo: :(( powiedziala ze sie Hugus zawsze spoznia
6 lut 21:23
Qulka: ech:(( no nic

będzie czas pouzupełniać
6 lut 21:24
Qulka: to już powinna przywyknąć i Cie wpuścić
6 lut 21:24
Eve: hetera jedna, bez serca
6 lut 21:26
Qulka: gdyby miała świadomość ile osób unieszczęśliwiła oprócz Hugusia
6 lut 21:27
Hugo:
6 lut 21:35
Qulka:
6 lut 21:37
Eve: Hugo da jej popalic następną razą

zda na 5.0
6 lut 21:37
6 lut 21:39
Eve: Qulka teraz pójdzie gładko
6 lut 21:43
Qulka: mniejszy stres bo terminu dłuższe
6 lut 21:44
Qulka: i ma już pierwszą bazę
6 lut 21:44
Hugo: cieszy mnie ze fizyka odpada oby jeszcze analiza i nie trzeba bylo co dzien wszystko
6 lut 21:54
Eve: ja tak nie miałam, co dzień egzamin, czemu teraz tak jest?, miałam kilka dni, żeby sie
przygotować
6 lut 22:00
Hugo: pytanie za 100pkt ktoś nie wie jak w dev c++ wylączyc podwojne wstawianie wszystkiego?
{}
()
<>
?
6 lut 22:08
Hugo: kiedys bylo latwiej
6 lut 22:09
Hugo: Największy wspólny dzielnik dla z założeniem ze mają !
#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;
int main()
{
int z = 0;
int n, m;
while(z<1)
{
cin>> n;
cin>> m;
if( n>0 && m>0)
z++;
}
while(n!=m)
{
if(n>m)
n= n−m ;
if(m>n)
m = m−n;
}
cout<<"najwiekszy dzielnik to "<<n<<endl;
system("pause");
return 0;
}
6 lut 22:12
asdf: Hugo, gratuluje, ale to jest forum matematyczne i wypadaloby sie chociaz wyrazac, staraj sie
unikac takich slow "wpierdol, wypierdalaj" itd., dobrze jakby to forum trzymalo poziom...
6 lut 22:14
Hugo: ok, będę dawać gwiazdki
6 lut 22:19
kyrtap: Hugo dopiero przerabiasz wspólny dzielnik?

Przecież to w LO było
6 lut 22:24
Hugo: załamuje rece padam na twarz ale chcialem cokolwiek zrobić
switch(a)
{
case 1:
..
break;
}
6 lut 22:26
lol: Hugo proszę cię wywał to dziadostwo devc++ . Jest to tragiczne ide które nie jest już
aktualizowane. Po za tym ściągnij visual studio jeżeli chcesz pisać w c++
6 lut 22:28
Braun:
A odnośnie programowania to suchar z mojej uczelni:
Jakie są pierwsze słowa dziecka programisty?
.
.
.
.
.
.
.
.
Hello world
6 lut 22:28
Qulka:
6 lut 22:29
Hajtowy:
6 lut 22:32
Hugo: 
!
6 lut 22:33
bezendu:
6 lut 22:34
Hugo: #include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;
int main()
{
int a;
int b;
cin >>a;
cin >>b;
int s;
cout<<"n0"<<" "<<b<<endl;
for(int i=1; i<=a;i++)
{
s= s+ 4*b − 1;
cout<<"n"<<i<<" "<< s<<endl;
}
system("pause");
return 0;
}
ciąg xd
6 lut 22:54
Saris: wcięcia
6 lut 22:57
6 lut 23:00
6 lut 23:08
6 lut 23:10
asdf: pod edytorem jest:
Syntax Highlighting − korzystaj z tego.
6 lut 23:11
Hugo: w tym II użylem : P C++
6 lut 23:12
6 lut 23:20
6 lut 23:24
Hugo:

myslalem o choince
6 lut 23:28
Hugo: 
trudne
6 lut 23:32
asdf: proste jest, pisz.
6 lut 23:33
asdf: np.pierwsza linia 19 spacji, jedna gwiazdka
druga linia: 18 spacji, 3 gwiazki
trzecia: ... dzieki temu zrobisz trojkat, pozniej zabawa ifami i forami
6 lut 23:34
Hugo: Bezendu mi jutro mówi ze dostarczy

@asdf: mówiłeś że juz mi nigdy nie pomozesz, zmieniłeś zdanie?

tutaj zrobiłem z systemu 10 na system dwójkowy ale pisze od tyłu

niby nie jest zprecyzowane
w poleceniu, cza by było na tablicach
http://pastebin.com/FMjeL503
6 lut 23:54
asdf: nie zmienilem, tylko zapomnialem, dobrze ze przypomniales
7 lut 00:01
7 lut 00:10
Draghan: Hugo − Twoje programy przypomniały mi pewną historyjkę.
Kiedyś 4 calutkie dni (od ranka do wieczorka

) spędziłem nad znalezieniem miejsca, gdzie mi
się wyniki sypią. Wszystko analizowałem, kroczek po kroczku... Wszystko było okej...!
Już chciałem komputer wyrzucać, bo myślałem, że z nim coś nie tak.

A miałem kod pokroju:
float a = 2.15;
float b = 0.15;
if((a − b) == 0)
{
/* do sth*/
}
...spróbuj,
Hugo.

Polecam.
7 lut 01:46
Marcin: Draghan, a co Ci sypało? Coś w tym kodzie?

(a − b) == 0 − zwróci wartość logiczną = 0.
7 lut 01:57
Draghan: A spróbuj.
7 lut 02:04
jakubs: Mi się skompilowało w gcc
7 lut 02:05
Draghan: Jest takie ustrojstwo, które się nazywa dokładnością operacji na liczbach zmiennoprzecinkowych.
Wtedy myślałem, że dla tak małych liczb, obliczenia będą dokładne... A tu się okazuje, że
wynikiem odejmowania nie jest 0, a jakiś malutki, malutki ułamek, coś pokroju 0.000000001
(podaję z głowy, nie pamiętam jaki jest zakres tolerancji dla floatów).
7 lut 02:07
Draghan: Zależy jeszcze od konkretnej implementacji − wtedy miałem innego kompa, a kompilowałem w gcc.
Nie działało zgodnie z oczekiwaniami.
Dzisiaj na inszym kompie (i też gcc) również nie działa.
Ale np. na ideone.com podaje dokładny wynik.
7 lut 02:11
jakubs:
float a = 2.15;
float b = 2.15;
if( (a−b) == 0) {
printf("ala ma kota");
}
else printf("kotek");
wyświetliło mi "ala ma kota"
7 lut 02:12
Draghan: ...wgl miało być w warunku "==2"
7 lut 02:13
jakubs: A no ciekawe
7 lut 02:15
7 lut 02:16
7 lut 02:18
Draghan: Ja to się już doedukowałem na ten temat po zmarnowanych 4 dniach na taki banał.
7 lut 02:19
jakubs: Muszę sobie o tym poczytać, czemu akurat tak to działa.
Teraz uciekam w spać.
7 lut 02:22
Draghan: Wbrew pozorom to nie jest trudne do przewidzenia, jeśli się już wie, jak dokładnie działają
zmiennoprzecinkowce.

Dobranoc.
7 lut 02:24
7 lut 02:30
Draghan: Patrz na mój wpis z 02.11.

Jaki kompilator?
7 lut 02:35
Marcin: Zmiennoprzecinkowe często będę niedokładne:
0,33 * 2 = 0,66
0,66 * 2 = 1,32
0,32 * 2 = 0,64
0,64 * 2 = 1,28
0,28 * 2 = 0,56
0,56 * 2 = 1,12
0,12 * 2 = 0,24
0,24 * 2 = 0,48
0,48 * 2 = 0,96
0,96 * 2 = 1,92
0,92 * 2 = 1,84
0,84 * 2 = 1,68
.
.
.
(..)
A jak mamy tylko określoną ilość bitów, to zawsze czegoś 'brakuje'
7 lut 02:39
Draghan: ...albo jest nadmiar, jak w moim nieszczęsnym przypadku.

Ale nigdy wcześniej mi by do głowy nie przyszło, że w takim miejscu program może płatać
figle... A tu niespodzianka!

Miałem nauczkę. I dobrze.

Każde potknięcie, które nie zabije, zmusi do przemyślenia
przyczyny potknięcia.

Idę ogrywać Divinity Original Sin...

Dobranoc.
7 lut 02:49
Marcin: Miłej gry

Dobranoc!
7 lut 02:50