Oblicz pochodną
sesja: f(x) =
√2x−sin2x
Wyszło mi:
Nie wiem czy to jest dobrze czy gdzieś mam błąd bo sprawdzałam na wolfram i całkiem coś
innego...
6 lut 19:27
Gray: Dobrze.
6 lut 19:44
Eve: dobrze
6 lut 19:44
sesja: O matko dzięki! Może jednak uda mi się to zaliczyć!
6 lut 19:49
Eve: więcej wiary w siebie
6 lut 20:00
sesja: Moja wiara gaśnie z każdym kolejnym przykładem..
f(x)=√e2x+e√2x+2x√e
To jest kompletnie czarna magia.. Będzie ktoś tak miły i pokaże jak to pozamieniać na pochodne
po kolei?
wiem, że:
ex=ex skoro e jest nieczułe na różniczkowanie to po prostu przepisuje np. e√2x ?
xa= a*xa−1
ax=ax*ln a
Nie potrafię tego po podstawiać. :'(
6 lut 20:18
john2: | | 1 | | 1 | |
( √e2x )'= |
| * (e2x)' = |
| * e2x * (2x)' |
| | 2√e2x | | 2√e2x | |
6 lut 20:28
razor: | | 1 | | e√2x | |
(e√2x)' = e√2x*(√2x)' = e√2x* |
| *2 = |
| |
| | 2√2x | | √2x | |
6 lut 20:28