wielomiany
muszka: 1.Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego jeśli:
a) cosα= 12/13 b) tgα= 4/5
2. Uporządkuj wielomian w i podaj jego stopień:
a) w(x)= x+x3+x5−1−x2−x4
b) w(x)= 3x4−2+6−x2+x7+2x8
3.Oblicz wartości podanych wielomianu w dla x = 0, x = 1, x = −2 i x = −3
a)(x)=3x3−x2−2x−3
b)w(x)= −x4+5x3−4x2−6x+12
c)w(x)= 4x2−2x+7
4. Wyznacz wielomian v(x)= w(x) − 3g(x) gdy:
a) w(x)=x3−x+2x4−1 g(x)=4−x3+3x2+x4
b) w(x)= 3x6−2x4+5x2+4x3−x5−2x+5 g(x)= x5−6x2−1
proszę o pomoc
6 lut 19:22
Janek191:

P = ( x ; y) O = ( 0 ; 0 )
α = I ∡ AOP I
r = I OP I
x = I O A I
y = I A P I
| | y | | x | | y | | x | |
sin α = |
| cos α = |
| tg α = |
| ctg α = |
| |
| | r | | r | | x | | y | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1)
| | 12 | |
a) cos α = |
| ⇒ x = 12 i r = 13 |
| | 13 | |
więc
x
2 + y
2 = r
2
12
2 + y
2 = 13
2
y
2 = 169 − 144 = 25
y = 5
dlatego
7 lut 04:42